Özel Okullar Ve Yükselen Fiyatları

Yükselen enflasyonun en çok etkilendiği sektörlerden biri ise eğitim sektörü. Özel okulların senelik fiyatı her geçen yıl artış gösteriyor.

Türkiye’de özel okulların eğitim sektöründeki önemi giderek artıyor. Özel okulların sunduğu kaliteli eğitim ve öğretim imkânları, velilerin ve çocukların yaptığı tercihlerde büyük bir belirleyici oluyor. Özellikle yeni okula başlayacak ana sınıfı, lise ve üniversite öğrencileri için özel okullar, hatta yabancı dilde eğitim veren okullar, en çok tercih edilen konumunda. Haliyle bu talep ve kalitenin getirisi olarak fiyatlarda her geçen sene dudak uçuklatan yükselmeler gerçekleşiyor.

Özel okulların tercih edilme sebeplerinin başında; sundukları kaliteli eğitim, donanımlı öğretmen kadrosu, modern eğitim materyalleri ve teknolojik altyapı geliyor. Bunun yanında, özel okulların sunduğu çeşitli sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler, öğrencilerin bireysel gelişimlerine katkı sağlıyor. Öğrenciler, sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda sosyal beceriler ve liderlik vasıfları açısından da gelişme fırsatı buluyorlar.

Geçtiğimiz haftalarda LGS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber, her sene olduğu gibi, özel liselerin yıllık ücretleri gündem oldu. Özellikle yabancı dilde eğitim veren özel liselerin fiyatları diğer kurumlara göre çok daha pahalı konumda. İşte bu liselerden bazıları ve fiyat listeleri:

Amerikan Okulları:

-Üsküdar Amerikan Lisesi: 975 bin TL

-SEV Amerikan Koleji: 975 bin TL

-İzmir Amerikan Koleji: 775 bin TL

-Amerikan Robert Koleji: 1 milyon 47 bin 900 TL+ yatılılık ücreti


Fransız Okulları:

-Notre Dame de Sion Fransız Lisesi: 953 bin 180 TL

-Saint Michel Fransız Lisesi: 833 bin TL

-Saint Benoit Fransız Lisesi: 890 bin TL

-Saint Joseph Fransız Lisesi: 982 bin 335 TL

-Sainte Pulcherie  Fransız Lisesi: 862 bin TL


İtalyan Okulları:

-Galileo Galilei İtalyan Lisesi: 417 bin TL

-İtalyan Lisesi: 272 bin TL


Bu yüksek maliyetler, gelir seviyesi orta ve alt düzeyde olan aileler için özel lise eğitimine erişimi zorlaştırıyor. Bu kapsamda öğrenci ve veliler burs arayışlarına giriyor. Birçok özel okul, başarılı ve maddi durumu yetersiz öğrencilere burs imkânları sunarak, bu öğrencilerin kaliteli eğitim alabilmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca, devletin ve çeşitli vakıfların sağladığı burslar da ailelerin eğitim masraflarını karşılamada önemli bir rol oynuyor.