Özgürlük

Neden özgür olmaya çalışıyoruz?

Özgürlük kelimesi hep beni heyecanlandıran ve çok mutlu eden bir kelime olmuştur. İsim olarak bile (Özgür) hep çok sevmişimdir. Aslında bir süredir özgür olduğumu düşünüyordum, sonra fark ettim ki özgürlük tam olarak neydi? Neden özgür olduğumu düşünüyordum? Gerçekten özgür müydüm? Yoksa özgürleşmek mi istiyordum, öyleyse neyden?

Özgürlüğün gerçekten de ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Mesela, istediğim zaman istediğim şeyi yapabilmek özgürlük mü? Hoş, bunu bile yapamıyorum aslında. Eğer dışarda bir yemek yemek istesem, aylık bütçemi hesaplamalıyım. Uzun zamandır almak istediğim bir ajanda var, hâlâ almadım. Bunları alabilmek özgürlük getirir mi peki? Yani en azından bir noktaya kadar getirir. Herkes bir şeyin kölesidir diye duymuştum. Eğer çok param olsaydı özgür mü olurdum, yoksa paranın kölesi mi? Peki fakir ama özgür kavramı nasıl işliyor? Param olmazsa istediğimi yapamam. İstediğimi yapmak mı özgürlük o zaman? Ya da baskı olmaması mı özgürlük? Baskı her zaman olacak, toplum tarafından, aile tarafından. O zaman umursamazsam özgür olabilir miyim?

Sanırım benim için özgürlük istediğimi yapabilmek. İstediğim işi yapmak, istediğim şeyi giymek, istediğim şeyi söylemek ve yemek. İstediğim gibi yaşamak. Evlenmemek. Tek yaşamak. O hâlde, param olursa özgür olurum. Bir de mutlu olurum ama özgürlük her zaman mutluluk getirir mi? Ailem boşanırken kendimi çok özgür hissetmiştim ama pek mutlu değildim. Ayrıca seyahat etmek benim için özgürlük ama vize almak gibi işler yüzünden gitmek çok zor. Öyleyse benim özgürlüğümü kısıtlayan çok fazla şey var. İstediğim yere gidememek mesela.

Özgürlük gerçekten karışık bir kavram. Çok fazla açıdan ele alınabilir, düşünülebilir. Ama sanki özgürlük diye bir şey gerçekten yok gibi. Belki de bu yüzden özgürlük insanlara sihirli bir kelime gibi geliyordur.

Özgürleşmek istiyorum, bu dünyadaki her şeyden uzak durmak, istediğimi yapmak ve mutlu olmak. Kimseyle konuşmak istemiyorum. Ama bunları yapamam. Öyleyse asla özgür olamayacağım.