Özgüven Hakkında

Özgüven hakkında bir inceleme.

Özgüven kavramı çoğunlukla farklı konseptlerde farklı yorumlar ile ele alınıyor olsa da özünde genellikle kişinin kendisi ile ilgili sahip olduğu düşüncelerin anlamına göre şekillenir ve değişir. Aslına bakarsak özgüven kişinin kendisi ile ilgili slendisi hakkında sahip olduğu olumlu düşünce ve inançlardır. Özgüven hayatın önemli bir parçasıdır. Onu bu kadar önemli kılan etkenlerden biri de özgüven kavramının doğrudan özsaygı ile bağlantılı bir kavram olmasıdır.

İnsan psikolojik gelişiminde nasıl bir çok şey çocuklukla bağlantılıysa aynı şekilde özgüvenin güçlü ya da zayıf olmasının temelinde çocukluk çağıyla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkidirAile içinde sürekli dışlanmış, hakaret ve ihmale bırakılmış bir çocuk insanlarla iletişime geçme ilişki kurmakta zorluklar çeker. Çünkü artık o ne yaparsa insanlar onunla dalga geçeceği inancını zihninden atamaz. Bunun için kendisiyle daha doğrusu çocukluğunda şekilenen o olumsuz düşüncelere karşı savaş vermek zorunda kalacaktır. Özgüven kazanmak için. Bu savaşı kazanıp kendini yeniden yaratığı zaman yeteneğini ve benliğini ancak o zaman geliştirebilir.

Özgüven duygusunu geliştirmeyen bireyin yeteneklerini ortaya çıkarması oldukça zordur.

Özgüven, bireyin kendisine yönelik tutarlı,iyi, olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesidir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisiyle ve çevresindeki kişilerle barışık olması demektir. Özgüven “yüreklilik, cesaret” veya kişinin kendine güvenme duygusu olarak tanımlanır.Kendinize ne kadar güvendiğinizi, kendi kendinize ne kadar yetebildiğinizi ve kendinize duyduğunuz saygıyı etkiliyor. Kendinizi nasıl göründüğünüz, kendiniz hakkındaki düşünceleriniz, ne kadar değerli hissettiğiniz gibi düşünce ve inanışlar özgüveninizi şekillendirir. Özgüveniniz de aynı zamanda bütün bu kavramları etkiler. Bu durum da dolaylı olarak hayatınızda alacağınız kararları, yapacağınız seçimleri, kendinizi gerçekleştirme sürecinizi doğrudan etkiliyor. Söz konusu bu durumda özgüven bu kadar önemliyken onun psikolojimize olan etkilerini reddedemeyiz. Özgüven ile ilgili sorunlar yaşayan bireylerin bu sorunlarla başa çıkabilme mekanizması geliştirebilmesi çok önemlidir. Özgüven eksikliğine bağlı birçok psikolojik rahatsızlık gelişebilmektedir ya da var olan psikolojik rahatsızlıklar bireylerin özgüvenlerini etkileyebilmektedir. Bu sebeple bu sorunu yaşayan kişilerin kendilerini geliştirmesi ve eğitmesi, bilgiler edinmesi, araştırma yapması, özgüven yazıları okuması çok önemlidir. Kişi edindiği bilgiler sayesinde kaygıları ile daha iyi başa çıkabilir ve bu durum doğrudan kişinin öz güvenini ve öz yeterliliğini etkileyebilir.