Pablo Escobar kimdi?

Pablo Escobar Kimdir?

Tam adıyla Pablo Emilio Escobar Gaviria 1 Aralık 1949 yılında, Kolombiyanın Rionegro adlı şehirinde dünyaya geldi. 2 Aralık 1993 yılında ise yaşamakta olduğu  Kolombiyanın Medellin şehrinde ise ölmüştür .

Hayatına kaçak olarak devam ettiği süre içinde polis tarafından vurularak öldürülmüştür.

Kolombiyalı uyuşturucu lordu ve Medellín Karteli'nin kurucusudur. Lakapları ise El Patron ile Don Pablodur.

Escobar, başta DEA yani Uyuşturucu ile Mücadele Daires olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından ilk ve en ünlü "narko-terörist" olarak tanımlanmaktadır.

 Yapmış olduğu uyuşturucu ticaretinin en parlak döneminde Dünya'nın en zengin 7. insanı olmuştur.

"Kokain Kralı" olarak da adlandırılır.Escobar'ın, öldüğü zaman servetinin yaklaşık 30 milyar dolar olduğu düşünülmektedir. Pablo Escobar’ın net serveti hiçbir zaman tam olarak bilinemedi. 

Uyuşturucu sektöründe farklı uyuşturucu kartellerini bir araya getirerek kokain ticaretini tekelleştirmesi, devrim niteliğinde bir etki yaratmıştı.

1980'lerden 1991'e kadar lideri olduğu Medellín Karteli; başta Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika olmak üzere birçok bölgede büyük çaplı uyuşturucu ağları oluşturmuştur.

Uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra Kolombiya Hükümeti'ne savaş ilan etmiş; güvenlik birimlerine, kamu çalışanlarına ve sivillere karşı bombalı ve silahlı eylemler gerçekleştirmiştir. Escobar, en az 4000 kişinin ölümünden sorumlu tutulmaktadır.

M-19 gibi yasa dışı örgütler ve Küba için kaçak silah ticareti yapmış, kara para aklamıştır.

Maria Victoria Haneo, Pablo Escobar’ın henüz 13 yaşındayken tanışıp 2 sene sonra ailesinin tüm itirazlarına rağmen evlendiği ve ölene kadar evli kaldığı eşidir.

1977 doğumlu Juan Pablo çiftin ilk çocukları olan oğlu, 1984 doğumlu Manuela ise çiftin ikinci çocukları olan kızlarıdır. 7 sene sonra ikilinin ilk kızları Manuela dünyaya geldi ve Escobar aile bireylerinin sayısı 4’e yükseldi. Uyuşturucu trafiğinin tek ismi olan Pablo Escobar, ailesine her zaman çok düşkündü.

Maria victoria haneo Escobar öldükten sonra çocuklarını da yanına alan Maria Victoria, kimlik değiştirme programıyla Buenos Aires’e gitmiş, orada yaşamaya başlamıştır. 1999’da kim oldukları ortaya çıkmış, 2000 yılında ise Maria ile oğlu Juan Pablo, Uruguaylı uyuşturucu tacirlerinden para aklamak suçuyla 15 ay hapis yatmıştır.