Paralel Anneler

Bu yazımda geçen hafta sonu sinemada izleme şansı bulabildiğim Paralel Anneler filmini inceliyorum.


Geçtiğimiz hafta sınav yoğunluğumun biraz azalmasıyla ben de kendimi hemen sinemaya attım. Uzun zamandır izlemek istediğim "Paralel Anneler" filminin hâlâ vizyonda olduğunu görünce de macera aramadan hemen biletimi aldım.

Paralel Anneler, Pain and Glory ve İçinde Yaşadığım Deri filmleriyle tanıdığımız usta yönetmen Pedro Almadovar'ın son filmi. Filmin başrol oyuncusu ise bence dünyadaki herkesin hayran olduğu bir aktris olan Penolope Cruz. Kendisi Paralel Anneler'deki performansıyla Oscar'da "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü için aday gösterilmişti. Ben de filmi izledikten sonra gerçekten kusursuz bir oyunculuk örneği gösterdiğini söyleyebilirim.

Paralel Anneler'in konusuna gelirsek, kazayla hamile kalmış iki kadının aynı gün ve aynı hastanede doğum yaparken yollarının kesişmesiyle birlikte birbirlerinin hayatlarında daha fazla yer edinmeye başlaması ve en sonunda bu ilişkiyle her ikisinin de hayatlarının değişmesini konu alıyor. Benim bu filmde en sevdiğim nokta tarihi göndermeleri oldu. Aslında filmin ana senaryosu Türk televizyonlarında bile izlediğimiz klişeleşmiş bir hikaye fakat tarihi referanslar ve anlamlı diyaloglar bence Paralel Anneler'i kendine özgü bir film haline getiriyor.

Pedro Almadovar'ın zaten tüm filmlerinde görüntü yönetimi, sanat yönetimi, kurgu gibi sinemanın teknik konuların kusursuz bir şekilde üstesinden gelerek filmlerini beyazperdede gösterime sunar. Paralel Anneler'de de durum tam olarak böyle. Yani tam anlamıyla kusursuz. Oyunculuklar içinse, az önce söylediğim gibi Penolope Cruz filmin başrolü olarak harika bir oyunculuk göstermiş. Partneri Milena Smit'de karşısında oynarken sırıtmamış.

Paralel Annelerin sevdiğim bir yönü de sürükleyici olması oldu. Acı ve Zafer'i izlerken de görsel bir şölenle karşılaşmış ama akmayan hikaye ve filmin uzun süresi yüzünden sonlarına doğru epey sıkılmıştım. Paralel Anneler'de ise filmin başından sonuna kadar sıkıldığım, filmde gereksiz bulduğum tek bir an bile olmadı. Sonuç olarak, Paralel Anneler filmini sevdiğimi ve 5 üzerinde 4 puan verdiğimi söylüyor ve izlemenizi tavsiye ediyorum.