Parks and Recreation

Parks and Recreation, başrolünü Amy Poehler'ın oynadığı, 2009-2015 yılları arasında yayınlanan komedi dizisidir.

Eğer The Office izlediyseniz ya da mockumentary izlemeyi seviyorsanız 2009-2015 yılları arasında oynamış, Türkiye’de hala The Office, Friends, HIMYM gibi bir popülariteye kavuşamamış bir dizi Parks and Recreation.

Dizinin yapımcılığını The Office’ten tanıdığımız Michael Schur ve Greg Daniels üstleniyor. Bu ortak yapımdan ve iki dizinin de mockumentary olmasından dolayı sürekli kıyaslama içinde olması da kaçınılmaz durumda. Buna rağmen 2. Sezondan sonra Parks and Rec. tamamen kendi sesini bularak ilerliyor. İlk sezon boyunca Leslie Knope ve Michael Scott’ı sürekli shipleyebilirsiniz ama daha sonra işler değişecek.

İlk sezonu bitirmek biraz zorlayabilir baştan söylemek gerek, karakterleri tanımak, kurulan evrende kendinize yer bulmak 3-4 bölüm hafif zorluyor. Daha sonraysa sezonların nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. 3-4 bölümlük ısınmanın ardından karakterleri tanıdıkça seveceksiniz.

Diziye başlamadan kısaca mockumentary’nin ne olduğundan bahsedeyim. Sahte-belgesel, melgesel ya da yalancı belgesel şeklinde çevirisini yapabiliriz. Bir diziyi, filmi ciddi bir konuymuş gibi belgesel şeklinde çekmek, kurgu dışı olan bir konuyu izleyiciye gerçek gibi aktarmak için kullanılan tür. Hiciv ve parodi amacıyla tamamen dalga geçmek için kullanılır.

Diziyi spoiler vermeden anlatmaya geçersek, tamamen hayal ürünü olan Pawnee kasabasında, belediye binasının Parklar ve Yenileme/Rekreasyon bölümünde geçiyor. Olaylar genelde Leslie Knope’un yani Parks and Rec. Bölümünün müdür yardımcısı, herkes tarafından tanınan, feminist ve birimi ayakta tutup bütün işleri yapmaya çalışan yüksek tempolu bu karakterin etrafında geçiyor. Diğer karakterlerin de işlevleri, katılımları da azımsanacak düzeyde değil elbette. Leslie’nin en büyük hayallerinden birisi olan insanların keyifli vakit geçireceği büyük bir park yapma fırsatı ayağına geliyor. Büyük bir çukurun etrafında başlayan hikâye muhteşem bir komediye dönüşüyor.

Diğer komedi dizilerinden tanıdık yüzleri görmeye de hazır olun. The Office’ten bildiğimiz Rashida Jones, burada Ann Perkins. 

Parks and Rec. departmanının müdürü olan Ron Swanson; stajyer April Ludgate; departmanın sürekli işten kaçanı Tom Haverford ve Andy Dwyer. Andy için sadece sonradan açılacağını söylemek yeterli olur belki de. Dizide aslında daha fazla karakter var ama ana ekibin böyle başladığını söyleyebilirim. İleride katılacak olanları da spoiler vermemek için söylemiyorum. Diziyi bir platformdan izlemek isterseniz beIN CONNECT’te mevcut. 

Ayrıca 2020 Nisan'ın bütün ekibin Covid-19’la mücadele edenlere destek olmak üzere yardım fonu toplamak için bir araya geldiği özel bir bölüm de var. Yarım saatlik özel bölümde karantinaya alınmış bütün ekibi son kez bir arada görüyoruz.