Pasaportsuz seyahat imkanı (!)

Son günlerde imzalanan Norveç - Türkiye arasındaki protokole gelin daha yakından bakalım :)

Haziran ayının 2. haftasında Türkiye-Sırbistan arasında yapılan karşılıklı anlaşma sonucunda bu iki ülkenin vatandaşları sadece kimlikleriye ülkeye giriş yapabilecek ve bu haber bir çok kişi tarafında sevinçle karşılanmıştı.Geçtiğimiz günlerde yapılan bir anlaşma daha sevindirici haber olarak bize yansıyabilirdi lakin öyle olmadı. Türkiye-Norveç arasında yapılan tek taraflı anlaşma sonucunda Norveç vatandaşları ülkeye 6.5 aylık bir süre boyunca sadece kimlik kartlarıyla giriş yapabilecek fakat Türk vatandaşlarının Norveç'e gidebilmeleri için vize zorunluluğu devam etmekte. Yapılan bu anlaşmadan sonra başka hangi ülkelere sadece kimlik kartları ile giriş izni verdiğimizi merak ederek bir araştırma yaptım ve 16 ülkenin vatandaşlarına da bu imkanı sağladığımızı dışişleri bakanlığının resmi sitesinde bulunan bilgiler dahilinde ulaştım ve biz bu 16 ülkenin sadece üçüne kimlik ile seyahat edebilirken geri kalan 13 ülkeye vize almamız gerekiyor. Peki bu ülkeler hangileri mi ? Gelin birlikte inceleyelim!

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgiye göre; şu ülkelerin vatandaşları Türkiye'ye kimlik kartları ile girebiliyor:

1- Almanya 

2- Belçika 

3- Fransa 

4- Gürcistan 

5- Hollanda 

6- İspanya 

7- İsviçre 

8- İtalya 

9- KKTC

10- Lihtenştayn

11- Lüksemburg

12- Malta

13- Portekiz

14- Ukrayna

15- Yunanistan

16- Polonya

TC vatandaşları ise, söz konusu listede Gürcistan, KKTC ve Ukrayna haricindeki ülkelere vize alarak gidebiliyor.

Öte yandan bazı ülkelerin vatandaşları, süresi sona ermiş pasaport ve kimlik kartlarıyla da Türkiye'ye giriş yapabiliyor. 

Bu ülkelerin listesi ise şöyle: 

1. Almanya-Geçerliliğini son 1 (bir) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

   Almanya-Geçerliliğini son 1 (bir) yıl içerisinde yitirmiş kimlik kartı.

2. Belçika-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

3. Fransa-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

4. İspanya-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

5. İsviçre-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

6. Lüksemburg - Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

7. Portekiz-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.

8. Bulgaristan – Geçerli umuma mahsus pasaport.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz ülke vatandaşları Türkiye'ye kimlik ile rahat bir şekilde seyahat edebiliyorken biz Türk vatandaşlarının halâ bu ülkelere gidiş için bir vizeye ihtiyaç duymamız her ne kadar üzücü olsa da umuyorum ki en kısa sürede bu durum bizim lehimize de gerçekleşebilecek güzel kararlar ile çevrilir, Sırbistan - Türkiye arasında imzalanan protokol bu konuda kesinlikle umut verici. Bir sonraki konumuzda görüşmek dileğiyle!