Pasifik Ateş Çemberi Nedir?

Volkanlar ve Depremler

Öncelikle geçen hafta meydana gelen depremde yaralanan herkese acil şifalar, hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Etkilenen herkese geçmiş olsun. Sık sık gündeme gelen deprem kendini bir kez daha hatırlatmıştır ve umarım bir daha bu tarz felaketi yaşamayız.

Deprem denilince akla aslında Japonya, Filipinler, Şili gibi ülkeler gelir. Çünkü bu ülkeler 2000'lerin başından beri meydana gelen depremlerle sık sık gündeme gelmişlerdir.

Pasifik Ateş Çemberi de aslında depremlerle ilişkilidir. Bu çember deprem kuşağıdır ve volkanik aktivitelerinin büyük çoğunluğunun oluştuğu bölgeye verilen addır. Aktif volkanların bulunmasıyla sık sık söz edilen bu bölge çevresindeki ülkelere büyük tehdit oluşturur.

Bu bölgede; Şili, Güney Amerika ve Orta Amerika kıyıları, Meksika, ABD Batı kıyıları, Alaska'da adalar, Japonya, Filipinler, Yeni Zelanda gibi ülkeler ve kıta bölgeleri bulunur.

Bu bölgede depremlerin yüzde 80'i gerçekleşir. Bu çember yaklaşık 40.000 kilometreyi kapsar. Dünyanın en derin çukuru da bu çemberin içerisindedir.

Bu bölge hakkında daha fazla bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.britannica.com/place/Ring-of-Fire