Pedro Almódovar: Aşkın ve Kadınların Sineması

Pedro Almódovar, temelinde aşk ve şehvetin verdiği heyecanı, bu heyecanın getirdiği acı ve melankoliyi, kadınları odağına alarak anlatır.

İspanya’nın dünya çapında en tanınmış yönetmenlerinden biri olan Pedro Almódovar, 1949 yılında İspanya’nın küçük bir kasabasında dünyaya gelmiştir. Pedro, kadınların evde kalıp işleri hallettiği ve güçlü kadınların egemen olduğu bir ortamda büyümüştür. Ayrıca büyüdüğü kasabasında birçok insanın kimlik çatışmalarına ve intiharlarına maruz kalmıştır.

Yetiştiği bu atmosferin de verdiği ilhamla Almódovar, hikayelerinde  temel olarak başrollerin kadınlar olduğu kimlik çatışmaları anlatır. Filmlerinde güçlü kadın karakterlerin dayanışmasını, aşık oluşlarını ve genelde bu aşklarından gelen şehvetle beraber bu şehveti takip eden çatışmaları görürüz. İzlediğimiz filmlerde karakterler, çok güçlü olan aşkları karşısında seçim yapmaya maruz bırakılmış ve hayatlarını düzene sokmaya çalışan kadınlardır aslında. Almódovar’ın filmlerinde bu karakterlerin birbirine verdiği destek ve oluşturdukları birlik her zaman kendini hissettirmektedir, kadınlar her zaman birbirini kollar ve bir kız kardeş pahasına korur. Bize anlatılan hikayelerde de bu birlikten doğan “aile olma” duygusunu hissederiz.

Pedro Almódovar, yapıtlarında genderqueer ve trans karakterlere her zaman yer vermesiyle de İspanyol sinemasında yeni bir çağı başlatmış ve LGBTQ hakları konusunda İspanya’da çığır açmıştır. Hikayelerine dahil olan genderqueer karakterler de kendi varoluşlarını gerçekleştirmeye ve var olmaya çalışırlar.

Pedro Almódovar, temelinde aşk ve şehvetin verdiği heyecanı, bu heyecanın getirdiği acı ve melankoliyi, kadınları odağına alarak anlatır. Anne olma, eş olma, sevgili olma gibi kavramların anlamlarını anlatmaya çalışırken cinsel dürtüleri ve bireyin “bedenini” de hikayelerine çokça eklemeyi unutmaz. Bireyin bedeni üzerinden anlattığı dramalarında cinselliğin getirdiği zevk ve şehvetle birlikte cinsiyet dismorfisi de karşılar bizi.

Kısacası ünlü İspanyol yönetmen Almódovar’ın filmleri; cinselliğini, cinsiyetini yani kısaca bedenini keşfetme yolunda çatışmalarla karşılaşan ve her zaman birbirine destek olarak bir “aile” kurmaya çalışan kadınların öyküsüdür. Filmlerinde renkli kostümler, setler, canlı renkler ve popüler pop müziklerine sıkça yer veren Almódovar hikayelerine her zaman enerjik ve iyimser bir hava katmayı başarmıştır. Film bitip ekran karardığında bizi yüzümüzde buruk bir gülümsemeyle bırakır. Pedro Almódovar ve “kadınları” bize içten hikayeler anlatmaya devam edip başyapıtlar ortaya koymaya devam ediyor.

Pedro Almódovar'ın bazı filmleri;

The Skin I Live In (2011)

Pain and Glory (2019)

All About My Mother (1999)

Women On The Verge of a Nervous Breakdown (1988)

Volver (2006)