Perspektif kelimesinin kökeni nedir?

Perspektif kelimesinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?

Perspektif (görünge) kökeni fransızca olup, latince "içinden" anlamında "per"** ve bakmak anlamındaki "specere"den türemiş bir kelimedir. İçinden bakmak, bakış açısı anlamlarına gelir.

Floransa'daki ünlü katedral Santa Maria del Fiore'nin büyük kubbesini yapan Filippo Brunelleschi, bir eline karşıya konuşlanmış vaftizhanenin resmini ve diğer eline de ayna alarak, sırtını katedrale, yüzünü ise Floransa vaftizhanesi'ne (Battistero di San Giovanni) dönerek, resmin kaçış noktasına açtığı delikten (deliğin içinden), karşısında duran vaftizhaneye bakıyor.

Sonra aynayı resme tutup aynı delikten kendi çizdiği resme bakıyor. (Aynaya baktığında kendi çizimini, aynayı çektiğinde vaftizhaneyi görüyor.)Ayna sayesinde, çizdiğini aslı ile karşılaştırarak mükemmel bir perspektif elde ediyor.

Perspektif Brunelleschi'den önce de varmışsa bile, çizgisel görüngeyi; ki buna lineer perspefktif de diyoruz, kendisinden önce yakalayabilenin olmadığını söyleyebiliriz.

İşte içinden bakmak, perspektif, bakış açısı kavramları bu hikayeye dayanıyor.

Daha teknik ve birbiriyle bağlantılı tanımlar için bağlantıya tıklayıp sözlüğe gözatabilirsiniz.

https://www.psikolojisozlugu.com/linear-perspective-dogrusal-perspektif


Kullanıldığı tespit edilen en eski kaynak ise 1911 osmanlı ressamlar cemiyeti mecmuasıdır.

**Farsçada da "ber", ses olarak italyancadaki "per"e benzeyip, 'içinde' ve arapçadaki "alâ" gibi 'üzerine', anlamlarına gelen bir edattır.

Berdevam: devam üzere, sürekli.

Berkemal: kemal içerisinde, kemal üzere.

"Asayiş berkemal" gibi.