Peter Pan Sendromu

Varolmayan ülkede daima çocuk olarak yaşamayı tercih eden Peter Pan

Carl Jung ve teorileri

Çevrenizde hiç büyümeyen, sorumluluklardan daima kaçan, hatayı hep karşı tarafta arayan kişilere rastladınız mı?

Rastladıysanız bu kişilerin Peter Pan sendromuna sahip olması muhtemel olabilir.

Varolmayan ülkede sürekli çocuk kalan, kendisine çocuk arkadaşlar bulan, tek amacı eğlenmek olan Peter Pan, büyümekten korkuyor ve gerçek dünyada yetişkin olarak yaşamaktansa potansiyelini bir kenara atıp varolmayan ülkede daima çocuk olarak kalmayı seçiyor.

Çevresinde rol model olarak sadece Kaptan Kanca ve onun beceriksiz korsan arkadaşları var. Ancak Peter Pan büyüyüp kaptan kanca gibi olmak istemiyor. Bir kolunu timsahlara kaptırmış olan Kaptan Kanca, Peter Pan için umutsuz bir vaka olarak görünüyor.

Genellikle erkeklerde görülen bu sendromun Carl Jung'ın yutan anne arketipi ile bağlantılı ve bu sendromun görülmesinde önemli bir etken .

Yutan anneler , çocuklarının üstüne çok düşerler onlara aşırı bağlıdırlar, sorumluluk vermezler, evlatlarına karşı aşırı koruyucu davranırlar, evlatları her zaman onlarla olsun diye her istediklerini yapmaya çalışırlar, bu da hiç olgunlaşamayan bireyler demektir. Carl Jung bu durumu mitolojideki daima çocuk kalan tanrı "Puer Eternus" ile bağdaştırır.

Yılladır ekranlarda izlediğimiz Hababam Sınıfı, Hazife Ana karakteri yutan anne arketipine örnek verilebilir. Çocukların yaptığı hatalara karşı çıkmayan hatta dahil olan, her isteklerini yerine getiren Hafize Ana ve bir sınıf dolusu kocaman adam ancak bu adamlar hala lise öğrenimini görmekte çünkü liseden mezun olup üniverseteye geçmek onlara sorumluluklar yükleyecek onlar ise büyük sorumluluklar alıp hayatlarını kendileri inşa etmeye çalışmıyorlar. Bu onlar için çok zor bir durum.