Pixar Filmleri Aynı Evrende mi Geçiyor?

Bütün Pixar filmleri birbirleriyle bağlantılı olarak, aynı evrenin bir parçası olabilir mi?

Bütün Pixar animasyonları, her filmin aynı evrende geçtiğine işaret eden bazı göndermelere ve easter egg'lere(sürpriz yumurta) sahiptir. Bu Jon Negroni'nin yarattığı Pixar Teorisi olarakta adlandırılıyor. Bu teori her Pixar animasyon filminin aynı evrende bir arada var olduğunu ve aynı zaman çizgisinde olduğunu ortaya atıyor. Geçtiğimiz yıllarda Disney'de bunu üstü kapalı olarak belirtmişti. Yani bütün Pixar filmleri aynı evrende geçiyor diyebilirim. Hatta bu teorinin İyi Bir Dinozor ile başlayıp, Sevimli Canavarlar ile biten bir uzun bir kronolojik olaylar haritası bulunmakta.

Bunun en büyük örneklerinden birisi Oyuncak Hikayesi'nin ilk filmiyle karşımıza çıkan Pizza Gezegeni kamyoneti olabilir. Pizza Gezegeni kamyoneti, İnanılmaz Aile dışında bütün Pixar filmlerinde karşımıza çıkıyor. Muhtemelen de bundan sonraki bütün Pixar filmlerinde de görmeye devam edeceğiz.

Pixar Teorisi'nde, Kayıp Balık Nemo, İnanılmaz Aile'den yalnızca 10-20 yıl sonra geçiyor. Bu yüzden süper kahramanlar olağan dışı şeyler değil. Filmin bir sahnesinde çizgi roman okuyan çocuğun, okuduğu çizgi romanın kapağında Bay İnanılmaz bulunuyor. Bay İnanılmaz dergide yer aldığı için iki filmin aynı dünyada olduğunu varsaymak zor değil bence. Tabi sadece bununla da bitmiyor.

Yine bu teoride Buy n Large adlı şirket, arabalara yapay zeka teknolojisi ekleyerek tıpkı bir insan gibi davranmalarını sağlıyor. Arabalar serisi insanlar Dünya'yı terk ettikten sonra geçiyor. Arabalar 3 filminin bir sahnesinde, Coco'nun hikayesinin geçtiği Santa Cecilia kasabasını görüyoruz.

Çok uzak bir gelecekte geçen Sevimli Canavarlar'da Boo'nun, Sulley'ye verdiği peluş Nemo oyuncağı dikkat çekiyor. Ayrıca animasyonda açık kapıların birinden bakarsanız, Nemo'yu duvar levhasından görebilirsiniz.

Pixar'ın zaman çizelgesinin başlangıcı olan İyi Bir Dinozor'da, Kayıp Balık Dori'de ki ahtapot Hank'i görüyoruz. Tabi Hank'in yaşı da burada bir merak konusu. İyi Bir Dinozor'dan, Kayıp Balık Dori'ye kadar büyük bir zaman farkı var.

Burada paylaştıklarım yüzlerce göndermenin çok ufak bir kısmını oluşturuyor. Pixar Teorisi hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Her yıl Pixar kataloğuna yeni filmler ekleniyor. Bakalım yeni çıkacak olan filmler, Negroni'nin zaman çizelgesine nasıl uyum sağlayacaklar.

Son olarak Pixar'da kıdemli başkan yardımcısı olan Jonas Rivera'nın, bütün Pixar animasyonlarında ki göndermelere değindiği videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.