Popüler Kahve İsimleri

Herkes temeldeki kahve çeşitlerini biliyor fakat neden bu isimleri almışlar? Nereden gelmişler?

Kahve kültürü çok uzun yıllardır insanlarda yer edinmiştir. Onlar için bir ihtiyaçtan çok, keyif almaya yarayan bir içecek hâline gelmiştir. Kahvenin yarar ve zararları vardır elbette fakat günümüzde popüler kültürle beraber, kahve bir estetik unsur hâline gelmiştir. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, videolar ve tarifler… İçen içmeyen herkes için estetik bir hazdır kahve.

Peki bu gittikçe popülerleşen ve herkesin bildiği kahve isimleri ve içerikleri nelerdir?


1.      Espresso

İtalya’ya özgü bir kahve türü olan Espresso, en çok tercih edilen kahveler arasında yer alıyor. İnce çekilmiş ve koyu kavrulmuş; kendine has bir lezzete sahip espresso tek başına içilmesi bir yana, diğer pek çok kahve türleri espresso ile yapılıyor. Espresso isminin nereden geldiği iki farklı şekilde ifade edilebilir. Birincisi İtalyanca’da “hızlı” anlamına gelen “espress”. İkincisi ise İtalyanca’da “basınç” anlamına gelen “press” kelimesi olarak ifade edilebilir. Bilindiği üzere espressonun üst yüzeyinde köpük bulunur. Bunun temel sebebi, isminin anlamından anladığımız üzere “basınç”tır.


2.      Cappucino

Cappucino da tıpkı espresso gibi İtalya menşeili, espresso ve sütten oluşan bir kahve çeşididir. Sözcük anlamı pelerin ve cübbe anlamına gelen Cappucino, Viyana’daki keşişlerin giymiş olduğu bir kıyafet olan “capuchin” kelimesinden türetilmiştir. Cappuccinonun rengi capuchin ile benzer olduğundan, sevilen bu İtalyan kahvesi cappuccino ismi almıştır.


3.      Americano

Espressonun bir diğer versiyonu olan americano, espressonun üzerine su eklenmesi yoluyla hazırlanan bir kahve çeşidi. Americanonun da bu isme sahip olmasının sebebi ise, ağırlıklı olarak filtre kahve tüketen Amerikan askerlerinin II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da espresso ile tanışmalarının ardından, askerler bu kahveyi fazla sert bulmuş ve bu sebeple de üzerine su ekleyerek tüketmeye başlamıştır. Elde edilen bu lezzet ise zamanla Americano olarak anılmaya başlanmıştır.


4.      Cafe Latte

Sözcük anlamı “süt” olan latte, yapılışı sırasında kullanılan süt miktarının fazla olması sebebiyle bu ismi almıştır. Yapılırken kullanılan süt, köpük ve kahvenin doğru oranlanması ile lattenin lezzeti belirlenmektedir. Yumuşak içimli olması sebebiyle Cafe Latte, daha çok kahve tüketmeye yeni başlayan veya sert kahve içemeyenler tarafından tercih ediliyor.


5.      Caffee Macchiato

İtalyanca’da “leke, nokta, benek” gibi anlamlar taşıyan Macchiato, hazırlanırken kullanılan süt miktarının neredeyse nokta kadar olması nedeniyle Cafe Macchiato ismi ile sunulmaktadır. Espresso'nun baz olarak kullanılması ile hazırlanan bir kahve türü olan Macchiato, üzerine süt köpüğü ilave edildiğinden daha yumuşak bir içime sahip oluyor. Üstüne genellikle kakao ilave edilerek servis ediliyor.


6.      Mocha

İsmini kahve ticareti ile ünlü şehirlerden biri olan Yemen’deki Mocha limanından alan Mocha, süt ve çikolata ile hazırlanan bir kahve çeşidi olması ile biliniyor. İçeriğinde süt ve çikolata olduğu için oldukça tatlı ve yumuşak içimli olduğu için kahve sevmeyen insanların bile tercih edebileceği bir kahvedir.


7.      Filtre Kahve

Filtre kahve, diğer kahve isimlerine kıyasla demleme tekniği ya da tüketilmeye başlandıkları yerlerden dolayı değil demlendikten sonra bir filtreden geçirilerek süzülmesi nedeniyle bu ismi almıştır. Kağıt veya metal bir filtreden geçirilerek süzülerek yapılan bu kahve birçok kahve severin tercih ettiği bir çeşittir. Filtre kahveyi ilk olarak bulan bilim insanı ise Almanya’da yaşayan Melitta Bentz’dir. Bu icada ihtiyaç duymasının sebebi ise kahve içerken ağzına telve gelmesini istememesiydi.


Günümüzde var olan ve gittikçe de artan daha birçok kahve çeşidi vardır. Fakat temelde herkesin bildiği bu kahvelerin isimleri ve nereden geldikleri biraz da olsun özellikle kahve severlerin ilgisini çekebilir.