Pozitif Düşünmek

Pozitif düşünmek hayatımızı değiştirir.

İnsanların çoğu olumsuz düşünme eğiliminde, buna günümüzde yaşadığımız onca stresin etkisi de büyük. Bu kadar stres yüzünden kendimizi kötü hissediyoruz, kötü düşünüyoruz ve kötü olasılıkları sürekli kendimize çekiyoruz.

Stresin fiziksel olarak verdiği zararın yanı sıra (bağışıklık sistemini düşürmesi, baş ağrıları, mide sorunları gibi) mental olarak verdiği hasar da çok büyük. Sürekli olumsuz düşünerek aslında kendimizi sabote ediyoruz, sürekli her şeyin kötüye gideceğini düşünerek seçenekler arasından en kötüsünü seçiyoruz.

Bunu değiştiremez miyiz? Hayatımız hep böyle kötüye mi gidecek? Bir çözümü var aslında: sıkıcı olsa da, herkesten sürekli duysak da bardağın dolu tarafını görmek, yani pozitif düşünmek. Pozitif olmaya ve daha olumlu düşünmek uzun yıllar pratik gerektiriyor ve bir anda başlamak zor; beyni ona odaklamak, yeni bir düşünce tarzını benimsemek, özellikle bu kadar rekabetli stresli ve mücadele gerektiren bir dünyada oldukça zor. Ancak imkânsız değil.

Peki, beyni pozitif olarak eğitmek için neler yapabiliriz?

1)    Sahip olduklarımıza şükretmek

Kimileri şükür defteri bile tutuyor. Sahip olduklarımıza odaklanmak, sahip olmadıklarımıza odaklanmaktan çok daha fazla mutluluk ve tatmin getirir. Günde belli bir zamanı şükrederek geçirmek bizi çok daha iyi hissettirir.

2)    Kabullenmek

Bazı sorunları çözememek çok normal. Bu sorunları olduğu gibi kabullenmek, karşımıza çıkan ve çözemediğimiz durumlara karşı bile pozitif kalmamıza yardımcı olur.

3)    Anda yaşamak

Sürekli geçmişi, hataları veya geleceği, teslim tarihlerini ve bu gibi şeyleri düşünmek yerine anda kalmaya çalışmak, kendimize küçük şeylerden keyif almaya izin vermek bizi çok daha pozitif yapar.

4)    Pozitif insanlarla çevrilmek

Daha pozitif kişilerle kendimizi çevrelersek biz de onlardan nasıl daha pozitif olunacağını öğrenebiliriz. Ayrıca bu insanlar bizi de daha pozitif olmamız için motive eder.

5)    Sevdiğimiz şeylere odaklanmak

Sürekli nefret ettiğimiz bir şeyi yaparak pozitif kalamayız değil mi? Tabi ki işimizi veya okulumuzu, mecburi gitmek zorunda olduğumuz yerleri, bırakmak her zaman çözüm değil. Öyleyse kendimize bir alan yaratarak, nefes alabileceğimiz şeyler yaparak kendimizi mutlu edebiliriz. Hobilerimize odaklanmak, arkadaşlarımızla daha fazla vakit geçirmek gibi şeyler olabilir. Kendimize mutlu bir alan yaratarak daha pozitif düşünebileceğimiz şeylere sahip oluruz.

Tabi ki toksik pozitiflikten bahsetmiyoruz ama daha küçük şeylerde pozitif olabilirsek hayat daha yaşanılası bir yer hâline gelir, yaşadığımız büyük stres de bir nebze azalır. Beynimizi eğitirsek ve ona yeni olasılıkların olduğunu gösterirsek hayatımız değişir. Sadece pozitif düşünerek bile iyi yönde büyük bir adım. Alışkanlıklardan kurtulmak zor olsa da daha iyi bir hayat ve sağlık için küçük adımlar atmak önemli.