Prenses Mononoke

Prens Ashitaka'nın önemli ruhların bulunduğu dağa yaptığı yolculuk.

Ormanlarını, domuz bedenini ele geçirmiş iblis rahatsız ettiği için Prens Ashitaka'nın köylerine gelmeden durdurmaya çalışmasıyla başlayan film, Ashitaka'nın iblisten enfeksiyon kapması ve kurtulmak için yolculuğa çıkmasıyla devam ediyor.

Kötülükle savaşıp iblisin nasıl geldiğini, neler olduğunu anlamak ve vücudundaki yaradan kurtulmak için batıya giden Ashitaka, iblisin bıraktığı lanet sayesinde güçleniyor ama vücudunu içten içe eriten bir enfeksiyona sahip. En kısa sürede kurtulmak isteyen Ashitaka yolda keşiş ile karşılaşır. Keşişin, ormanların ruhunun olduğu batıdaki dağda bir şeyler olabileceğini düşünmesini sağlayacak biçimde konuşmasıyla Ashitaka sabah erkenden yola çıkar.

Dağda ilk olarak yaralı insanları kurtarırken kurtlarla beraber yaşayan San ile karşılaşan Ashitaka'nın yardım istemesine San olumlu yanıt vermez. Ağaç ruhlarının yardımı ile dağın derinliklerinde Leydi Eboshi'nin Demir şehrini bulan Ashitaka, yaralı insanlar ve geyiği Yakul'la beraber şehre gider. Ashitaka şehrin nasıl var olduğunu neden var olduğunu öğrenir ve şehirdeki insanların çoğu bir şekilde hayatlarında dışlanmış kişilerin toplanmasıyla oluştuğunu anlar.

Eboshi hırsları olan, kimsenin üstünlüğünü kabul edemeyen bir yönetici. Hırsları için kimseyi önemsemiyor ve dağın tek yöneticisi olmak için ormanların ruhunu öldürme planlarını yapıyor. Ormanları kesip bütün canlıları rahatsız eden Eboshi ve halkına ilk önce kurtlar ve domuzlar gibi hayvan toplulukları saldırı düzenliyor. Önemli bir savaş yapan dağın önemli ruhları ve Eboshi çok yaralar alıyorlar.

Filmde, San kurtlarla beraber dağda yaşadığı için insanlara güvenmeyen ve onlara karşı biriyken Ashitaka her zaman orta yolu bulmaya çalışan, yardıma ihtiyacı olan kişinin nasıl bir insan olduğunu düşünmeden elinden geleni yapan birisi.

Prenses Mononoke filminde Ashitaka yolculuğa, halkı ve kendi için çizilen kaderinde ilerlerlemek için çıkar. Her zaman doğru olanı yaparak kimsenin ne dediğini umursadan insanlar ve tanrıların barış içinde yaşayabilmesi ve Sam'in güvenini kazanmak için her şeyi yapar.

İnsanların açgözlülüğü yüzünden doğayı nasıl tükettiklerini fantastik ve aksiyonlu anlatan film, Hayao Miyazaki yönetmenliğinde çekilmiştir. Japon animasyon filmi olan Prenses Mononoke, 1997 yılında yayınlanmıştır. Japon halkının daha çok eski inanışlarıyla ilerleyen film, en çok beğenilen anime filmleri arasındadır.