'Pretty Privilege' Nedir?

Sosyal medyada duyduğumuz bu kavram nedir öğrenelim.

Sosyal medyada vakit geçiren biriyseniz bir kere de olsa bu kavrama denk gelmişsinizdir. Peki ya nedir bu 'Pretty Privilege' kavramı?


Kısa bir şekilde açıklamak gerekirse Pretty Privilege, sosyal toplumun güzellik algısına uyan kişilerin sırf güzel ve çekici oldukları için onlara tanınan iyilikler ve fırsatlar bütünüdür.


Sosyal medyanın hayatımıza daha çok girmesiyle oluşan bu kavram, var olmaya devam ediyor. Toplumun güzellik algısına uyan kişiler bu ayrıcalıklardan faydalanıp ününe ün katıyorlar. Bu güzellik standartlarına uyan kişiler genelde beyaz tenli, genç, zayıf, engeli olmayan ve dişil veya eril enerjileri yüksek olan kişilerdir. Eğer bu standartlara uyuyorsanız, ayrıcalıklardan yararlanmaya bir o kadar yaklaşıyorsunuz.

Tabi ki bu kavram sadece sosyal medya veya ünlü olma yolunda yararlanılan bir şey değil. Normal yaşantımızda bile bu standartlara uymayan kişiler uyan kişilere kıyasla daha az ayrıcalıklara sahip. Örneğin, işe alımlarda aynı deneyime sahip iki kişi olsa bile daha güzel veya daha zayıf olan kişinin işe alınması daha muhtemeldir. Daha kilolu olan bir kişinin seçilmesi daha az muhtemeldir çünkü toplum gözünden 'tembel' olarak görünürler ve bir iş veya promosyon alabilmeleri çok zordur.


Peki ya bu olayın önüne nasıl geçebiliriz?

Toplumda yerleşmiş olan bu düşüncenin hemen yıkılabilmesi tabi ki zor. Ama eğer hepimiz bu konuda bir şeyler yapmaya çalışırsak bunu azaltabiliriz.

Güzel ve çekici olan kişilerin diğerlerine kıyasla daha değerli olduğu düşüncesini bırakıp her bir bireyin kendi alanında işini yapabilmesini desteklemeliyiz. İlgilerimiz, inançlarımız hakkında konuşabilmeli, daha güçsüz kişiler için yeri geldiğinde onlar için konuşabilmeli, kendi öz değerimizi ve her insanın dış görünüşten bağımsız değerli bir birey olduğunu bilerek hareket edersek bu düşünce yapısının önüne geçip bunu azaltabiliriz.