Python Neden Bu Kadar Popüler?

Dünyanın en popüler 10 yazılım dili arasında yer alan Python hakkında bir yazı.

Kodlamaya aşina olmayanlar bile Python'u duymuş olabilir. Bir İngiliz komedi grubu olan Monty Python'un adını taşıyan bir proje olarak başlayan Python, otuz yıl boyunca dünyanın en önde gelen kodlama dillerinden biri haline geldi. 2021 Stack Overflow Developer Survey Anketi'ne göre, Python ile yoğun bir şekilde çalışan yazılımcıların yaklaşık % 68'i Python ile yazılım geliştirmeye devam etmekle ilgilendiklerini ifade etti. Aynı anket, Python'u şu anda kullanmayan yazılımcılar arasında en çok aranan bir numaralı kodlama dili olarak da tanımladı. Python'un popülerliğini inkar edemediğimiz gibi muhtemelen önümüzdeki yıllarda yüksek talep görmeye devam etmesi tahmin edilebilir.

Genelde her yazılımcının beklenmedik veya çözülmesi gereken yeni sorunlarla karşılaştıklarında cevap bulmak için gidecek bir kaynağa ihtiyacı olur. Python, otuz yılı aşkın bir süredir var, bu da özel bir kullanıcı topluluğunun etrafında büyümesi için yeterli zamandan fazla. Python topluluğu, tüm beceri düzeylerindeki yazılımcıları içerir ve belgelere, kılavuzlara, eğitmenlere ve daha fazlasına kolay erişim sağlar. Aynı zamanda Python topluluğu da son derece aktiftir. Yazılımcılar yardıma ihtiyaç duyduklarında, hızlı ve etkili çözümleri kitle kaynaklı hale getirmek için toplulukla birlikte çalışabilirler.

Python'un kullanımı ücretsiz olduğundan ve son derece geniş bir kitaplık ve paket ekosistemi tarafından desteklendiğinden, genellikle yeni yazılımcılar için ilk tercih edilen dildir. Bu ve diğer faktörler, Python'un uygun kodlama deneyimi olmayanlar için neden en iyi seçim olduğunu göstermeye yardımcı olur.

Python genellikle genel amaçlı bir programlama dili olarak tanımlanır. Bu, yalnızca belirli uygulama türleri için tasarlanmış alana özgü dillerin aksine, Python'un herhangi bir sektörde veya alanda neredeyse her türlü uygulamayı geliştirmek için kullanılabileceği anlamına gelir. Python, web geliştirme, veri analitiği, makine öğrenimi, veri bilimi, veri mühendisliği ve hatta makine öğrenimi ve yapay zekada büyük etki yaratmak için kullanılmıştır. Facebook, Google, Netflix, İnstagram ve diğerleri dahil olmak üzere birçok önde gelen işletme ve yazılım şirketi Python'a bağımlıdır.

Python birçok geliştirme projesi için etkili bir seçim olsa da, web geliştirmedeki kullanışlılığı özel olarak tanınmaya değer. Python geliştiricileri, mevcut açık kaynaklı kitaplıkları kullanarak web uygulamalarını hızlı ve kolay bir şekilde çalıştırabilir. Java veya .NET gibi diğer diller daha yüksek performans sunabilirken, Python'un sağladığı hız ve geliştirici deneyimi, güvenebilecekleri hızlı bir çözüme ihtiyaç duyanlar için bunu bariz bir seçim haline getirir. Aynı zamanda, Python'un mevcut kaynak çeşitliliği, diğer uygulama türlerini web sitelerine entegre etmek için benzersiz bir fırsat sunar.

Veri bilimi alanlarındaki artan güvenilirliği sayesinde Python, okullarda, kolejlerde ve diğer öğrenme yerlerinde tercih edilen bilgi işlem dili haline geldi. Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayar bilimleri alanında örgün bir eğitim alanların, öğrenimleri sırasında Python'la tanışmaları son derece muhtemeldir ve kariyerleri boyunca Python'u kullanmaya devam etmeleri daha da olasıdır. Yeni nesil programcılara ve geliştiricilere Python'dan en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarını öğreten okullar, Python'un gelecek yıllar için uygulanabilir ve popüler bir seçenek olmaya devam etmesini sağlıyor.

Gösterişsiz başlangıcından itibaren Python, modern dijital çağda hayati bir rol oynamaya başladı. Dünyanın dört bir yanındaki yazılımcılar, güvenilir, verimli ve sezgisel programlama çözümleri için Python'a bağımlıdır. Python neden mi bu kadar popüler? Çünkü programcılar için hayatı kolaylaştırır, kullanıcılar ve işletmeler için etkili uygulamalar oluşturmalarına olanak tanır.