Reklam ve Pazarlama; SWOT Nedir?

SWOT Nedir? Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditlerdir. reklam ajanslarının markaları tanımak için yaptıkları analizdir.

Çağımız reklam ve pazarlama sektöründe markanın sektörde yerini belirlemek için vazgeçilmez bir analiz türü olan SWOT'u gelin beraber kısaca inceleyelim.

STRENGTHS: GÜÇLÜ YÖNLER

Strengths yani güçlü yönler reklam çalışması yapılacak olan markanın piyasadaki rakiplerine nazaran adı üstünde "güçlü" yönlerini anlamamızı ve reklam çalışmalarındaki yol haritasının nasıl şekilleneceğini bize info verir.

WEAKENESSES: ZAYIF YÖNLER

Weakenesses yani zayıf yönler ise reklam çalışması yapılan markanın piyasasındaki zayıf yönlerini reklamcılara bidirir. Böylece reklam ajansı yapacağı çalışmalardaki yol haritası şekillenmeye başlar.

OPPORTUNITIES: FIRSATLAR

Opportunities ise reklam ajansına markanın sektörde elde edebileceği fırsatların bilgisini verir. Örnek verecek olursam Instagram için 2010'daki fırsatı dijitalleşmenin başlamasıydı. Olabilecek fırsatları iyi değerlendirilmesi sonucunda markanın sektörde hızla yükselmesine sebep olacaktır.

THREATS: TEHDİTLER

Threats ise aynı opportunities gibi gelecekte olabilecekler ile ilgilidir ancak bu sefer markanın yaşayabileceği tehditler söz konusu. Eğer reklam çalışması yapılırken markanın karşılaşabileceği tehdit göz önünde bulundurulmazsa marka imajı ciddi şekilde zarar görebilir.