Rock ve Metal Müzik Dinlerken Fark Edilenler

Rock ve Metal Müzik Dinlerken Fark Edilen Ufak Detaylar

İlk İzlenimler

Bu tür müzikleri dinlerken, özellikle de repertuarınızı yeni yeni genişletiyorsanız dinledikçe fark ettiğiniz, keşfettiğiniz noktalardır.

İşte benim de bu konuda söyleyecek şeylerim var ve sahici rock ve metal gurmelerinden af dileyerek naçizane birkaç fikrimi belirtmek isterim. :)



Öncelikle kendilerinden bahsettiğimizde akıllara sert, haşin müzik ve isyanvari tınılar gelir genelde ki yanlış da değildir fakat bunun yanında dinledikçe anlaşılan bir nokta var; aslında duyguları, gerek özlem, aşk, sevgi, hüzün, arzu olsun, gerekse öfke, isyan, melankoli, rocktan ve metalden daha iyi anlatan bir tür yok olmadığını anlıyorsunuz. Çoğu kişiye aksi gibi gelse de hemen her duyguyu diğer çoğu türden çok daha hisli, dokunaklı, dolu dolu anlatıyorlar. Hatta bazen ilahi bir yönü bile olabiliyor şurada olduğu gibi: https://youtu.be/GzMK91bdolc

Diğer bir nokta ise hem sözleri itibari ile edebi yönden hem de müzikal zenginlik olarak fersah fersah ileride olduğunu duyuyorsunuz dinlediklerinizin. Nota ve enstrüman olarak çok zengin ve dolu dolu olduğunu kulağınız alıştıkça idrak ediyorsunuz ve hemen her telden şarkı bilen dinleyen bir insan olarak söylemeliyim ki, bir süre maruz kaldığınızda diğerlerinden bazen neden bakkal müziği diye bahsedildiği daha iyi anlaşılıyor zira diğerleri o enstrümantal zenginlikten, armoniden sonra çok basit ve gıygıy gelebiliyor insana. Hala eğlenceliler ama kabul edelim, pek de nitelikli değiller.

Öte yandan pop vs. dinlemek hiç de zor değilken, metal dinlerken aşina olana dek hem sesleri ayırt etmek, her sesi duymak, hem sözlere vermek kendini dikkat gerektirebiliyor, sonrasında ise her şeyi kendiliğinizden algılıyorsunuz. Bunu senfoni orkestrasındaki farklı enstrüman seslerini duyup ayırt edebilmek gibi düşünebilirsiniz ki böyle bir yönü de olduğunu düşündüğümü zikretmiştim zaten.



Rock ve metalin ise her halükarda sanatsal, senfonik bir tarafı var keza aynı notaları, aynı sözleri bir orkestra icra ettiğinde dahi sakil durmuyor hatta daha da tatlanıyor veya tam tersi klasik bir eserin rock ve metal versiyonu coverlandığı zaman da harikulade oluyor.

Aşağıda küçük bir playlist var, umarım beğenirsiniz :)

Haggard: https://open.spotify.com/track/4Rf3PKwL8PLBn73MU59Bxm?si=7cd9721e276d4f92

Amorphis: https://open.spotify.com/track/4NX5FYtxugsZsENtTFoSqu?si=4bcbb3b15a9f46f9

Rammstein: https://youtu.be/WXv31OmnKqQ

Nightwish: https://open.spotify.com/track/3r3KRYYOFjNGD4OJB5ddam?si=23d1f5d558a84b6f

Accept (Mozart): https://youtu.be/vuU7sGIbKt0

Children of Bodom (Oops!... i did it again): :D https://open.spotify.com/track/2g9vo91bxq1P8ru3939Hft?si=988acd17c0354d13

Seether (Careless Whisper): https://open.spotify.com/track/46eHxWRKmtYhUHPDRgclt6?si=683fd3d57de74e83