Ruandalı sığınmacılara İngiltere'den kötü haber

Protestolar devam ediyor.

Brexit sürecinin ardından, İngiltere vize ve sığınmacılar konusunda radikal kararlar aldı. İlk olarak turist vizelerine kısıtlama getiren İngiltere şimdi sığınmacıları geri göndermek için adımlar atıyor.

Sığınmacı statüsü başvurusunda bulunan Ruandalı göçmenler İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan kabul edilmediklerini bildiren mektuplar aldı. Guardian Gazetesi İngitere İçişleri Bakanlığı'nın Ruanda'ya yeni bir sınır dışı etme uçuşu planladığını öğrendi. Sığınmacıların, Ruanda'ya zorla gönderilmelerine itiraz etmeleri için 14 günleri var. En son niyet bildirimleri 5 Eylül'de başlayacak olan sınır dışı etme planına ilişkin bir yüksek mahkeme duruşması yapılacak. Bazı sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesinin yasal olup olmadığının belirlenmesi bekleniyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı basın açıklamasında "Ruanda ile dünya lideri ortaklığımız, bozuk sığınma sistemini elden geçirme ve insan kaçakçılığı çetelerinin iş modelini kırma stratejimizin önemli bir parçası" denildi. Ancak Ruandalı sığınmacılar tarafından protestolar devam ediyor.