Ruh göçü: Reenkarnasyon

İnsan bedeni öldükten sonra ruh yeni bir bedende tekrar dünyaya gelebilir mi?


Reenkarnasyon ruhun sürekli olarak beden değiştirdiğine inanan ve spiritüalistlerin bu ruh göçüne verdiği isimdir. Reenkarnasyonun varlığına dair hiç bir bilgi söz konusu değildir. Test edilebilir bir kanıtı yoktur ama bir çok inanışa ve dine göre bu mümkün ancak bizim ülkemizde çok fazla gerçeklik payı olmadığını düşünüyorum. Ülkemizde ilgilenen insanları geçtim hakkında konuşan insanlara bile rastlamadım. Ne olduğunu bile bilmiyorlar.Bilenlerde benim gibi internet araştırmalarından, haberlerden ve filmlerden takip edebiliyor.


Reenkarnasyon belirtileri olarak görülen şeyler insan hayatına ve bedenine mutlaka iz bırakmış oluyor. Dejavu yaşayan insan diğer hayatında o anın aynısını farklı sonuçlarla yaşıyor. Sürekli tekrarlanan sembolik rüyalar yada kabuslarda reenkarnasyon belirtisidir. Kişinin doğuştan bir alana yetenekle doğması diğer hayatından ona kalan bir kabiliyet olduğu düşünülüyor. Doğum lekesi ise bir önceki hayatında nasıl öldüyse, ruhun yeni vücudunda lekenin bulunduğu bölge ile bir ölüm bağlantısının olduğuna inanılıyor. Ruh eşleri belirli bağlantılar kurar ve iki insanın geçmiş yaşamlarda tanıştığının bir kanıtı olabilir.Fobilerde belirtiler arasındadır. Bizi hiçbir zaman gerçekten tehdit etmemiş bir şeyin korkusunu nasıl açıklayabiliriz? 


İslamda ruh göçü kavramı bulunmaz. İslam bilginleri bu öğretiyi, tarih sürecinde ve şimdi benimsemediler. Müslümanlar tekrar bir bedende dünyaya gelmenin söz konusu olmadığını düşünür. İslam,Yahudilik ve Hristiyanlık bu inancı reddetmektedir. Hinduizm ve Budizm dünyanın geri kalanına bu inancı getiren en önemli dinler olmasına rağmen, bu kavram Platon, Pisagor ve Sokrates gibi filozoflar tarafındanda ele alınmıştır. Dine bağlı olarak ruh başka bir insan, bir hayvan ve bir bitki bedeninde dünyaya geri dönebilirler. Reenkarnasyonun çalışabilmesi için üç neden bulunmaktadır. Kişi geçmiş hayatının günahlarını düzeltme fırsatı için dünyaya gönderilir. Kişi hayatı boyunca ona verilen emirleri yerine getiremediğinde getirmesi için bir şans verilir. Kişi bir insana yada tüm nesle yardım etmek için tekrar doğabilir. Ruhun özel bir amacı vardır ve bunu yerine getirene kadar tekrar doğmaya devam edecektir. Ona şans verilir ve bu şansı düzgün kullanamayan ruh sonsuza kadar dünyaya gelmeye mahkum kalacaktır. Bence bu şansı tekrar alabilmenin verdiği güzel duygularla beraber sizden isteneni yerine getirmenin verdiği hazzı yaşamak dünyanın en özel ruhuymuş gibi hissettirebilir.


Dünyada o kadar çok etkilendiğim reenkarnasyon örneği varki bir tane yazmadan bitiremeyeceğim. Hindistanda yaşayan Titu, ailesine önceki yaşamındaki hayatını, ailesini ve Agra şehrindeki eski evini anlatmaya başladığında 2 yaşındaydı. Anıları o kadar detaylıydı ki ailesi korkmaya başladı. Silahla vurularak öldürüldüğünü, sonra cesedinin yakılarak küllerinin nehire atıldığını söylediğinde endişelendiler. Eski ailesine ulaşan Titu, onun eski bedenini öldürenlere tekrar dava açtırmayı başarıyor. Saçlarını kazıttığında ise tam vurulduğu bölgeden izler taşıdığı ortaya çıkıyor. Tüylerimi diken diken eden hikaye BBC televizyonunda belgesel olarak yayınlanmıştır. Zamanla katil tutuklanarak yargılanıyor.



Filmlerede bakmanızı tavsiye ederim. Enter the Void ve Edge of Tomorrow reenkarnasyona değinen başarılı filmlerden. I Origins filmi beni çok etkiledi ve reenkarnasyon hakkında daha çok araştırma yapmamı sağladı. Filmin çok sağlam bir kurgu olmasının yanı sıra dram sahnelerini,metaforları ve yaratıcılıkla işlenişini merakla izledim. Hayatı bize bir kere daha sorgulatan film, reenkarnasyon hakkında bilgi verirken keyifli bir izleme seçeneği de sunuyor. Filmde beni etkileyen bir repliğide buraya bırakıyorum. İyi seyirler dilerim. :)


-Ya ruhsal inanç, bilimsel inancı yıkarsa ne yapardın?