Rus Nükleer Kazası

Kuzey Kutbu'ndaki askeri bir patlamadan sonra, radyasyon mağdurlarını tedavi eden Rus sağlık görevlilerinin hiçbir koruması yoktu...

Doktorlar 'radyoaktif hastalardan' korkuyor.

Kuzey Kutbu'ndaki askeri bir patlamadan sonra, radyasyon mağdurlarını tedavi eden Rus sağlık görevlilerinin hiçbir koruması yoktu ve şimdi, kendi durumlarından korkuyorlar.

Yetkililer, 5 Ağustos'ta Nyonoksa test sahasında bir "izotop yakıt" motorunun patladığında beş nükleer mühendisinin öldüğünü ve altı kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Başkan Vladimir Putin, bu testin yeni bir silah sistemi içerdiğini söyledi.

Yetkililer kaza hakkında bazı bilgiler verdi. 14 Ağustos'ta Rusya'nın hava durumu hizmeti Rosgidromet, radyasyon seviyelerinin Nyonoksa'nın 47 km doğusunda (Skerodvinsk) bir şehir olan Severodvinsk'de normalin 16 katına çıktığını ortaya koydu.

Resmi verilere göre, Severodvinsk'te bulunan radyasyon, hastalığa neden olacak kadar ağır değildi.

Arkhangelsk sağlık görevlileri, en az 90 kişinin zayiatlarla temas ettiğini söyledi, ancak ordu, onları nükleer kirlenme riski konusunda uyarmamış.

Bulaşma riskine karşı, sağlık görevlileri Arkhanglesk Bölgesel Hastanesi’nde 3 hasta kaybettikten sonra korkmaya başladı. Üstelik bu hastane, radyasyon acil durumları için donatılmıştı. Sağlık görevlileri bu vakalardan sonra susmayacaklarını söylediler, çünkü kendi sağlıkları için de artık endişe ediyorlardı.

Nükleer arındırma çalışmaları başladı!

Bir askeri ekip daha sonra Arkhangelsk hastanesinde dekontaminasyon çalışması yaptı. Sağlık görevlileri, zayiat kıyafetlerinin sedyelerle ve "yüksek derecede radyoaktif bir banyo" ile birlikte kaldırıldığını söyledi. Bir doktor, temizlikçilerimiz bilgilendirilmeliydi, onlar sıradan bölge halkıydı, onlar sadece yatakları toplayıp dışarı atıyorlardı. Bir başka doktor da hastane halkının stres altında olduğunu, çünkü radyasyon bilgilerinin kendilerinden alındığını söyledi.

Patlamadan iki hafta sonra Rusya sağlık bakanlığı, Arkhangelsk hastanelerindeki sağlık görevlilerinin hiçbirinin tehlikeli radyasyon dozu almadığını söyledi. Sonuç 91 personelin tıbbi muayenesine dayanıyordu.

Eksik veriler konuşulmaya başlanmıştı!

Uluslararası bir nükleer kurum, Nyonoksa'ya en yakın iki Rus radyasyon izleme istasyonunun patlamadan hemen sonra çevrimdışı olduğunu bildirdi. Haberler, radyasyonun resmi olarak bildirilenden daha ağır olabileceğine dair şüpheler olduğunu bildirdi.

Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması Örgütü (CTBTO), bu bölgelerdeki ikiden fazla teknik başarısızlığın ardından, patlamadaki potansiyel radyasyon kümesini gösteren bir animasyonu tweetledi.

Rusya, silah testinin CTBTO’nin işi olmadığını söyledi ve radyasyon verilerini teslim etmenin gönüllü olduğunu ekledi. İzleme istasyonlarından ikisi, o zamandan beri tekrar çalışmaya başladığını ekledi.