Rus ve Belaruslu Sporculara İlişkin IOC Kararı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Rus ve Belaruslu sporcuların katılımına dair kararını verdi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kararını verdi. Paris 2024 Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanan Rus ve Belaruslu sporcular "tarafsız" sıfatıyla yarışabilecek.

Birtakım sıkı koşulları da beraberinde getiren bu karara göre ilgili sporcular bayrak, amblem, marş ya da herhangi bir hükûmet yetkilisi olmaksızın oyunlarda bulunabilecek.

Dünya Atletizm Birliği’nden (World Athletics) konuya dair cevap gecikmedi. Birlik Başkanı Sebastian Coe yaptığı açıklamada, “Paris’te Rusya ve Belarus’tan tarafsız atletler görebilirsiniz, ancak bu atletizm branşı için geçerli değil.” diyerek söz konusu atletlere Birlik tarafından yeşil ışık yanmadığını belirtti.

IOC'nin açıklaması, geçtiğimiz haftanın başında uluslararası spor federasyonlarının Rus ve Belaruslu sporcuların Paris'te tarafsız statüsünde yarışmalarına izin verilmesini talep etmelerinin ardından geldi.

Karar savaş destekçisi ve hükûmetlerinin yaptığı hataların bedelini ödemek zorunda olmayan atletler adına olumlu bir gelişme olsa dahi birçoğu hâlihazırda Olimpiyat elemelerini kaçırmış durumda. Bunun yanı sıra Rus ve Belaruslu sporcuların takım hâlinde yarışmaları mümkün değil. Dolayısıyla 26 Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlenecek Paris Olimpiyatları’na kaç adet tarafsız sporcunun katılacağı bilgisi belirsizliğini koruyor.

(Rus sporcular, "Rusya Olimpiyat Komitesi" adıyla Tokyo Olimpiyatları açılış töreninde. Fotoğraf: The Times)