Rusya ve Amerika arasında sıcak gelişmeler

Amerika resmi olarak nükleer anlaşmadan çekildiğini açıkladı, yeni silahlanma yarışı yükselecek gibi duruyor.

Rusya ve Amerika: Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması (INF)

Amerika resmi olarak nükleer anlaşmadan çekildiğini açıkladı, yeni silahlanma yarışı yükselecek gibi duruyor.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması, eski Amerika başkanı Ronald Reagan ve Sovyet lideri Mikhail Gorbachev tarafından 1987 yılında imzalandı.

Bazı füzeleri yasaklayan bu antlaşmaya rağmen, Amerika ve NATO, Rusya'nın bu yılın başlarında antlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmediğini tespit etti. Buna karşılık olarak Moskova bu iddiaları reddediyor.

Amerika, kanıt olarak Rusya’nın 9M729 füzelerinin harekete geçirdiğini içeren açıklamalarda bulundu ve NATO ülkeleri bu tespitin arkasında durdu.

State Mike, cuma günü yaptığı açıklamada bu antlaşmanın bitişinin tek sorumlusunun Rusya olduğunu söyledi ve NATO müttefiklerinin tüm desteğiyle, ABD, Rusya'nın antlaşmayı maddi olarak ihlal ettiğini belirledi. Buna ek olarak, antlaşma uyarınca yükümlülüklerimizi askıya aldık diyerek sözlerini tamamladı.

Rusya dışişleri bakanlığı, antlaşmanın resmi olarak bittiğini Ria Natovski haber ajansından duyurdu.

Amerika, Rusya antlaşmaya uymazsa çekileceğini şubat ayında açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler genel sekreteri, nükleer savaştaki keskin frenin durduğu şeklinde bir uyarıda bulundu.

Araştırmacılar, bu tarihsel antlaşmanın bitişiyle Rusya, Amerika ve Çin arasında yeni bir silahlanma yarışı korkusu içinde olduklarını söylüyor. Rus askeri araştırmacı da antlaşmanın bitişiyle yeni silahlanma gelişmelerinin olacağını ve Rusya’nın bu yarışa çoktan hazır olduğunu söyledi.

Pekii sebeplere kısaca göz atalım.

ABD Başkanı George W. Bush, ABD’yi, Anti-Balistik Füze antlaşmasından, balistik nükleer füzelere karşı koymak için tasarlanan silahları yasakladığı gerekçesiyle 2002 yılında çıkardı.

Çatlaklar, Vladimir Putin’nin INF antlaşmasının artık Rusya’nın çıkarları doğrultusunda olmadığını duyurmasıyla aralanmaya başladı.

2014’te Barack Obama, Rusya’dan başlatılan bir seyir füzesini test ettiğini iddia ettikten sonra, Rusya'yı, INF Antlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Söylendiğine göre antlaşmadan çekilmek istemedi çünkü bir silahlanma yarışı başlatabilirdi. Takip eden yılda NATO, Rusya’nın antlaşmanın gerekliliklerine uymadığı gerekçesiyle ABD’yi desteklediğini açıkladı. Taraflar, Rusya’nın Avrupa-Atlantik güvenliği için tehdit oluşturan 9M729 füze sistemini oluşturduğu sonucuna vardı. Rusya suçlamaları kesin bir dille reddetti ve Putin, Amerika’nın antlaşmadan çekilmek için ön hazırlık yaptığını söyledi.