Sanatçının Yolu

Sanatçının Yolu'ndaki yaratıclık yöntemleri.

Sanatçının Yolu, 1992 yılında Julia Cameron tarafından içimizdeki yaratıcı gücü ve sanatçıyı dışarı çıkarabilmek adına yazılmıştır. Başlarda kitabı yalnızca kendisi ve birkaç arkadaşı için yazdığını söyleyen yazar, bu kadar büyük bir kitleye sahip olunca oldukça şaşırmıştır. Kitabı okuyan ve uygulayan herkesi derinden etkileyen yazar, kendi verdiği yaratıcılık derslerinden sonra bu kitabı yazarak çok fazla kişiye ulaşır.

Aslında 12 haftalık bir eğitimden oluşan kitap, bizi içimizdeki yaratıcılığı dışarı çıkarmamız için teşvik eder. Eğitim boyunca önemli ve yapılması gereken bir sürü görev var ancak devamlılık isteyen ve eğitimden sonra bile devam edilen iki temel etkinlik var; bunlar Sabah Sayfaları ve Sanatçı Buluşmaları. Bu iki etkinliğin eğitimin özünü oluşturması oldukça ilgimi çekti ve size de ilham olabilmesi için anlatmak istedim.

Öncelikle Sabah Sayfaları, uyandığımızda 3 sayfa aklımızdan geçen her şeyi yazdığımız bir etkinlik. Bunun amacı ne diye merak edebilirsiniz, neden her sabah 3 sayfa yazalım, sonuçta yazar değiliz diye düşünebilirsiniz. Merak etmeyin, içinizdeki sanatçı ister bir heykeltıraş ister bir ressam olsun, Sabah Sayfaları herkes için. Yapmanız gereken tek şey güzel bir defter alıp sabahları 3 sayfa sizi rahatsız eden, kafanızda dönüp dolaşan düşünceleri yazmak. Bunu yapan çoğu insan, hayatı boyunca Sabah Sayfalarını yazmaya devam etmiş. Bir nevi terapötik bir yazmadır.

İkinci olarak, Sanatçı Buluşması var. Bu içimizdeki sanatçıyı beslemek için her hafta kendimizle yeni bir şeyler yapmayı içerir. Özellikle duyu organlarını kullanan etkinlikler bizi daha çok besleyecektir; mesela yeni bir yemek denemek, sahile gitmek, her zamanki yoldan değil de farklı bir yoldan gitmek, yeni bir hobi edinmek, farklı bir koku denemek gibi. Bunun tek şartı, her hafta bir gün kesinlikle kendinize vakit ayırmanız. Yalnızca kendinize ayrılan bu vakitte, aslında içinizdeki sanatçıyla bir nevi randevuya çıkıyorsunuz.

Julia Cameron’un kitabında sürekli bu iki metodu temel aldığını söylemesi ve yaratıcılık için bu iki etkinliğin çok önemli olduğunu vurgulaması oldukça şaşırtıcı. Bu etkinliklerle ve kendinize “Yüce Yaratıcı”dan akan enerjiye inanarak hayatınızı değiştirebileceğinize inanıyor. Aynı zamanda, bu yaratıcılık kitabını yazmadan önce bu konuda yıllarca eğitimini vermiş ve kendi gözleriyle işe yaradığını defalarca görmüş biri olarak, bu kitaba ve içindeki eğitime kesinlikle bir şans verilmeli. Eğer kitabı henüz almadıysanız ancak yine de denemek istiyorsanız, her gün Sabah Sayfalarını yazarak ve haftada bir gün Sanatçı Buluşması yaparak ilerleyebilirsiniz.