Schadenfreude Etkisi Nedir?

Bu yazımızda Schadenfreude etkisinin ne olduğunu kısaca anlatacağız. Herkese iyi okumalar.

Schadenfreude kelimesi köken olarak Almanca olup, anlam olarak başkalarının yaşadığı talihsizliklerinden, başarısızlıklarından ve acıları karşısında duyulan keyif almayı tanılamaktadır. Örneğin bir birey çevresindeki herhangi bir tanıdığı kimsenin olumsuz deneyimi sonucundan bundan zevk alabilir veyahut onun bu kötü durumundan dolayı kendini daha iyi hissedebilir. Bu duygu, insanlığın içinde bulunduğu karmaşık psikolojik ve sosyal dinamik ilişkilerini yansıtmaktadır. Genel olarak olumsuz bir duygu durumudur.

Bu durumun olumsuz yönlerini inceleyecek olursak;

- Schadenfreude başkalarının zorlanmasından ve başarısızlıklarından dolayı duyulan keyif nedeniyle empati eksikliği olarakta nitelendirilebilir. Empati duygusu, başkalarının duygularına karşı anlayış gösterme duyarlılığı olmasından dolayı, Schadenfreude sendromu empati eksikliği olarak gösterilebilir.

- Schadenfreude başkalarının sıkıntılarına ve başarısızlıklarından keyif alınmasından beslendiği için insanlar arasındaki sosyal ilişkileri zayıflatabilir

- Başkalarının başına gelen talihsizliklere sevinmek gruplar içerisindeki güveni ve işbirliği zedeler. Bu bağlamda grup dinamiklerini olumsuz etkiler.

- Schadenfreude duygusu uzun vadede içsel huzuru olumsuz etkileyebilir. Başkalarının acılarına ve başarısızlıklarına odaklanmak sonucunda mutsuzluk ve negatif düşüncelerin artmasına sebep olabilir.


Sonuç olarak, Schadenfreude gerek sosyal ilişkiler gerek rekabet gerekse grup dinamikleri gibi faktörler sonucu meydana gelmektedir. Schadenfreude sendromu genel olarak olumsuz etkileri bulunduran bir duygu durumudur. Bu durumu insanların durumlarına daha sağlıklı bir bakış açısı edinerek bunun sonucunda daha sağlıklı sosyal ilişkiler kazanarak değiştirebiliriz.