Seborga Prensliği - Mikro Uluslar #1

Gelin birlikte güzel ve uzun bir seyahate başlayalım. İlk durağımız Seborga Prensliği!

Öncelikle açıklayalım ''Mikro Ulus'' nedir?

Mikro uluslar veya bizim tabirimizle ''devletçikler'' aslında insanların ilan ettikleri ülkelerdir. Dünyanın sahipsiz topraklarında oluşan ve özel mülkiyetin verdiği haklarla kendi kurallarını koyan bu devletçiklerin; kendilerine ait bayrakları, marşları hatta para birimleri bulunuyor. Kimilerinin ise hukuki varlığı bile tartışma konusu.

Seborga Prensliği

Seborga'ya Hoş Geldiniz

Seborga Prensliği, 14 kilometrekare yüzölçümü olan, İtalya-Fransa sınır bölgesinde bulunan, bağımsız bir mikro ulus statüsü olduğu iddia edilen prensliktir. Bu bağımsızlık iddiası Giorgio Carbone tarafından 1963’te yapılmıştır. Yöre halkı tarafından yönetici seçilen Carbona, "1. Giorgio" unvanıyla 2009 yılına kadar yönetimde kalmıştır ve Luigino isimli para birimi 1994-1996 yılları arasında hiçbir hukuki geçerliliği olmamasına karşın bölge içinde kullanılmıştır. Son nüfus sayımına göre de Seborga'nın 320 vatandaşı varmış. Devlet sadece 9 kişiden oluşan bir orduya sahip olmakla beraber bir Savunma Bakanı ve iki adet sınır muhafızı ile hizmet veriyormuş.

Prens ve prenses tarafından yönetilen Seborga'da 7 yılda bir prens/prenses seçimi yapılıyormuş ve Seborga Prensliği'nin Fransa, Belçika, Lüksemburg, Ukrayna, İtalya, Endonezya, Almanya, İspanya, Hollanda, Moldova‟ da fahri konsoloslukları bulunuyormuş.

Bir parça Seborga bilgilendirmesi için sizlere bir video bırakıp devam ediyorum.

Biraz da sokakları gezelim.

Seborga Prensliği tarihi yapıdaki otelleri ile meşhurmuş.


Zaten şehrin genel havasına baktığımızda da şehir tarih kokuyor.

Seborga'nın kendine ait de bir youtube kanalı bulunuyormuş. Eğer ilginizi çekerse ve bakmak isterseniz diye kanalı da şöyle bırakıyorum.

https://www.youtube.com/user/SeborgaTV/videos


Bu tarih kokan küçük devletçikle ilgili yorumlarınızı bekliyorum :)

Bir sonraki mikro ulus serimizde görüşmek üzere :)