SEE - İzlemeli miyim? #16

Apple TV+'ın ilk dizisi SEE'yi sizler için inceledik. İzlemeli misiniz gelin beraber bakalım.

Tür: Aksiyon, Dram, Bilim kurgu
Durum: Devam ediyor
Yayıncı: Apple TV+
Başlangıç: Kasım, 2019
Bölüm Sayısı: 8 (Sezon 1: 8)
IMDb: 7.7/10
Bize Göre: 8.9/10


Geçtiğimiz günlerde Netflix ve Disney +'ın yeni rakibi Apple TV+ ilk dizisi olan See'yi bizlerle buluşturdu. Çok da iyi yaptı çünkü gerçekten çok iyi bir yapımla karşı karşıyayız. İlk yapımı olduğu için özen mi gösterildi veya bu kaliteyi hep koruyabilecek mi bilinmez ama dizide gerçekten büyük bir emek var.  Peaky Blinders’ın yaratıcısı Steven KnightAçlık Oyunları serisinin yönetmeni Francis Lawrence ve Maymunlar Cehennemi‘nin yapımcısı yetmemiş bir de Jason Momoa'yı başrole koymuşlar. Size soruyorum şimdi zaten bu isimlerden kötü bir iş nasıl çıkabilir ki? Hemen geçelim konusuna.

Konuya başlamadan önce uyarmak isterim ki dizide kan, kesme biçme sahnelerinden bolca mevcut. Eğer bu konuda bir rahatsızlığınız varsa devamıyla ilgilenmeyebilirsiniz fakat Jason Momoa için devam edeceğinizi biliyorum :)

Yıllar önce dünyada ölümcül bir virüs salgını başlar ve dünya nüfusu 2 milyona kadar düşer. Hayatta kalanlarsa görme yetisini kaybeder. Dizimiz bize bu olaydan yıllar sonrasını anlatmaya başlıyor. Yani insanlar artık gözleri görmeden yaşamaya adapte olmuşlardır. 21. yüzyılın üzerinden yıllar belki de yüz yıllar geçmesine rağmen insanlık taş devri ile ortaçağ arası bir düzene geri dönmüştür. Körlük insanlarda koku, tat, hissetme gibi diğer duyuların daha fazla gelişmesine sebep olsa da inançlarını da bir o kadar derinden etkilemiştir. İnsanlar mistik güçlere, saçma alametlere inanmaya başlamış, görmek bir suç haline gelmiştir. Hatta gören insanlar cadı veya şeytan olarak nitelendirilip ölüme mahkum edilirler. Durum tam da böyleyken yeni doğan iki bebek görme yetisiyle dünyaya gelir ve olaylar gelişir (hayır spoiler vermedim, konu zaten fragmana işlenmiş).

Dizimiz farklı bir evrende olduğunuzu çok iyi hissettiriyor. Oyunculuklar, atmosfer, müzikler, kıyafetler hepsi gerçekten çok iyi. Özellikle Jason Momoa mükemmel bir iş çıkartıyor. Daha önce tanınmasa gerçekten kör olup olmayacağını düşündürtecek derecede iyi.

Kabile ritüelleri ve kabilelerin birbirleriyle savaş sahneleri de oldukça iyi. Karakterler görmediği için bazı sahneler gerçekten çok gerilimli geçiyor. Tüm bunlar dışında dizide çok güzel mesajlar da mevcut. Körlerin dünyasında görebilmek ilahi bir güç, tanrısallaşma anlamına gelse de bu yetiyle beraber gelecek olan güzel, çirkin veya ırk ayrımı gibi tanımlar nedeniyle aynı zamanda şeytanlaştırılıyor. Kısacası See'nin kesinlikle izlemeniz gereken bir dizi olduğunu düşünüyorum.

Eğer siz de See'yi izlediyseniz veya izlemeden önce sorularınız varsa yorumlarda buluşalım :)