Şen Makas Oyunu Üzerine

Her gösterimde farklı bir sona sahip olan interaktif bir tiyatro oyunu.


Bugün size geçtiğimiz Pazar günü Trump Sahne’de izlediğim Şen Makas oyunundan bahsedeyim istiyorum. Kadrosunda sırf Melek Baykal -benim ve muhtemelen birçoğumuz için kendisi Cennet Mahallesi Pembe Erdağı’dır o ayrı :)- var diye Ağustos ayında bilet aldığım, 22 Ekim’de gösterimi olan o oyunu nihayet izleyebildim. 

Tam kadrosu; Melek Baykal, Fatih Gülnar, Özgür Yetkinoğlu, Temmuz Uğur Yıldız, Müge Kement ve Jess Molho’nun olduğu Şen Makas oyununun en önemli özelliği ise interaktif olması. İnteraktif dediğimiz, hikâyenin akışında izleyicilerin yönlendirmesine göre sonunu belirleyip izlememiz olayıdır. Daha önce Netflix platformunda birkaç tane interaktif içeriklere denk gelmiş olabilirsiniz. Bu da onun sahnede sergilenen versiyonuydu. Telefonların kapanmadığı, bir noktada ihtiyacımızın olduğu bu oyunun finalini biz izleyiciler belirledik. 

Oyun, isminden de anlaşılabileceği üzere Şen Makas adlı kuaför salonunda geçiyor. İlk başta normal bir tiyatro oyunu gibi başlayan, ikinci yarıda bir cinayetin işlenmesi ve biz seyircilerin de tanık olarak orada bulunduğumuzu öğrenmemiz ile birlikte interaktif kısmı da başlayan bu oyunun süresi 130 dakika civarı. 

fotoğraf: @senmakastiyatro instagram


Ortada işlenmiş bir cinayet vardır ve mekânda bulunan herkesin de cinayeti işlemek için belli bir sebebi. Polis memurlarından birini canlandıran Jess Molho, cinayet soruşturması için seyircilerin tanıklığına danışması oyunu karşılıklı bir hale getirdiğinden oyunun bir kısmı soru cevap şeklinde ilerliyor. Ve sorgular sonunda, verilen bilgiler ışığında izleyicilerin instagram hesaplarından, oyunun instagram hesabı hikâyesinde yayınlanan bir ankete göre katilin kim olduğu seyirciler tarafından belirleniyor ve buna göre bir son izliyoruz. Orada aslında seyirciyi kimin ikna ettiği de önemli olmuş oluyor. 

Bana kalırsa salondaki herkesin cinayeti işlemesinin bir sebebi vardı, yani herkes katil olabilirdi. Keşke her sonu izleyebilseydik. -buralarda detaya girmek istemiyorum ki, olur da bir gün izlemek isterseniz spoiler olmasın- Ama biz seçtiğimiz kişinin sebebini izledik. 

Oyunun interaktif olması değişik ve güzel bir durumdu. Melek Baykal başından sonuna kadar oyunu götüren taraftı bence. Kendisinin oyunculuğuna bayıldığım için burada biraz kayıracağım :) Benim uzun zamandır izlemek istediğim bir oyundu ve nihayet izleyebildiğim için mutluyum. Zamanınız ve bütçeniz olursa -zira bu özel tiyatrolar şehir ve devlet tiyatrolarına göre epey bir pahalı- gidip izlemenizi öneririm. En azından Melek Baykal'ı görmüş, kendisinin de oyunda çokça bahsettiği aurasına tanık olmuş olursunuz :)

fotoğraf: izlediğim oyun günü, benim çekimim :)


*Afişte kadroda bahsedilen Cem Güler yerine Temmuz Uğur Yıldız oynuyor oyunda. Güncel afiş olmadığı için bu bilgiyi de buraya bırakayım.