Sesi Kayalardaki Yankılara Dönüşen Echo'nun Hikâyesi

Yunan Mitolojisi'nden günümüze uzanan ve en çok bilinmekte olan Echo'nun hikâyesini gelin beraber okuyalım.

Yunan Mitolojisi'nde bir Oread (dağ perisi) olan Echo, kimi kaynaklara göre ise Naiad (su perisi) olarakta bilinmektedir. Hakkında birçok farklı rivayet bulunan Echo, çoğunlukla Romalı şair Ovidius'un başyapıtı olarak bilinen Metamorfozlar adlı eserinde anlattığı ve en çok bilinmekte olan Narcissus'un hikâyesindeki başlıca karakterlerden biri olarak tanınmaktadır.

Hikâyeye göre oldukça geveze bir peri olan Echo, Zeus tarafından kaçamaklarını yakalayamaması için eşi Hera'yı oyalamasıyla görevlendirilmiştir. Her ne kadar uzun konuşmalarıyla Hera'nın dikkatini dağıtmayı çok iyi başarsa bile gerçeği öğrenen Hera, Echo'yu lanetler. Verdiği cezada konuşma yeteneğini, yalnızca birilerinin son sözünü tekrarlamasıyla kısıtlar.

Lanetlenmesinden ardından Echo, ormanda dolaşırken genç ve yakışıklı Narcissus'u görür görmez aşık olur ve bir süre onu gizlice takip ederek gözetler. Fakat Narcissus'u takip etmesi ne kadar uzun sürerse aynı orantıda Echo'nun aşkı da giderek büyümekte ve Hera'nın laneti dolayısıyla kendisiyle konuşamamaktadır. Bir gün ava çıkan Narcissus, saklanmakta olan Echo'nun ayak seslerini duyar ve ''Kim var orada'' diye seslenmesiyle ''Orada'' karşılığını alır. Bu duruma şaşıran Narcissus, ''Buraya gel'' der ve cevap olarakta yeniden söylediği cümlenin son sözünü alır. Kimsenin ortaya çıkmamasıyla sesin kendisinden kaçtığını düşünen Narcissus, ''Bu tarafa, bir araya gelmeliyiz'' dediğinde Echo, ''Bir araya gelmeliyiz'' diyerek tekrarladığında bu cevabın aşkının bir karşılığı olduğunu sanmasıyla büyük bir sevinç duyar. Duyduğu sevincin verdiği coşkuyla Echo, kollarını açarak Narcissus'a koşmaya başlar fakat dehşete kapılan Narcissus ise ''Çek ellerini!'' diye bağırarak Echo'yu reddeder.

Hikâyenin sonu için de birçok farklı anlatı olsa dahi yine en fazla bilinen hali şu şekildedir: Aşkına karşılılık bulamayan Echo, derin bir hüzne kapılır ve ormanın derinliklerine giderek kendisini bir mağaraya kapatır. Günden güne üzüntüsünün yarattığı etkiyle güzelliğini kaybeden ve acının verdiği güçsüzlükle hayata veda eden Echo'nun bedeni çürümeye başlar, vücudundaki kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalardaki yankılara dönüşmüştür.


Kaynaklar:

https://www.greeklegendsandmyths.com/echo-and-narcissus.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Echo_(mythology)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ekho


Kapak Görseli:

Echo - Talbot Hughes, 1900


Diğer Görseller:

Echo - Alexandre Cabanel, 1874

Echo and Narcissus - John William Waterhouse, 1903