Sinemadan Konuşalım: Bölüm 4

Yetişkinlere Yönelik Animasyon Önerileri

Animasyon Sevenlere... (Spoiler içermez, öneri yazısıdır.)

Spirited Away: Ülkemizde “Ruhların Kaçışı” olarak bilinen bu animasyon, Hayao Miyazaki tarafından yazılmış ve yönetilmiş olup 2001 yılında gösterime girmiştir. Bu animasyon, ailesiyle birlikte yeni bir kasabaya taşınan Chihiro’nun ruhlar dünyasına sürüklenen hikayesini ele alır. Filmin geçtiği Hamam’da kötü ruhlar temizlenmektedir ve bu eksende yalnız, doyumsuz ruhları görürüz. Japon anime tarzında olan bu animasyon, sevgi ve açgözlülük konularına dair birçok mesaj barındırıyor. Japonya’nın Şinto inanışına dair simgesel aktarımları olan bu animasyonu oldukça seveceksiniz. 

Herkesin ismini alır, buradan kurtulmak için ismini sakın unutma Chihiro... 

Soul: Herkesin bir amacı ve dünyaya geliş nedeni olmak zorunda mıdır? İzleyen herkesi etkileyeceğine inandığım bir diğer animasyon önerim ise Soul. Bu filmde henüz vücut bulmamış ruhlar ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre bir amaç seçerek, bunu gerçekleştirmek adına dünyaya yola çıkıyorlar. Fakat buna oksimoron bir şekilde birde dünyaya gelip amacına ulaşamamış insanların varlığı söz konusu. Film Joe isimli bir müzisyenin hayallerine ulaşacağı gün, ruhu ve bedeninin ayrılması üzerine başlıyor ve ilerliyor. Oldukça güzel ve anlamlı senaryosuyla bakış açınızı sorgulatabilecek güçte, fazlasıyla merak uyandıran bir animasyon kesinlikle. 

Coco: Son zamanların en popüler animasyonlarından biri olan Coco’ya yer vermeden olmazdı. Ailesiyle birlikte Meksika’da yaşayan Miquel’in müzisyen olmaya dair tutkusu vardır fakat ailesi onu bu konuda desteklemez. Bunun üzerine gelişen olaylar sonucu Miquel, büyükbabasının çok başarılı bir müzisyen olduğunu öğrenir ve onun gitarını çalarak ölüler ülkesinde maceraya atılır. Bir animasyona göre fazla duygusallık barındıran bu film; ölüm, unutulmak ve yalana dair de düşündürüyor. Coco, Meksika kültürünü az da olsa göreceğiniz sürükleyici ve dolu dolu hikayesiyle oldukça seveceğiniz bir animasyon olacak.  

Monsters, Inc: Son önerim ise çocukken en sevdiğim animasyonlardan biri olan Sevimli Canavarlar. Çalıştıkları fabrikanın enerji üretimi için çocukları korkutarak çığlık atmalarını sağlamakla görevli iki sevimli canavar ekseninde başlıyor film. Korkutulmasına rağmen tepki vermeyen kız çocuğu ile evrilen hikayede, aslında canavarların ne kadar iyi ve duygusal olduğunu göreceğiniz bir maceraya atılıyorsunuz. İlk üç animasyondan farklı olarak daha çok çocuklara yönelik olan bu animasyonda ise canavar Sully ve Mike arasındaki arkadaşlığı, cesur küçük kız Boo ile Sully arasındaki duygusal bağı fazlasıyla hissedeceksiniz.