Soft Skill (İnce Beceri) Nedir?

Teknik yeterliliklerin aksine kişisel becerilere odaklanan soft skill nedir? Örnekleri nelerdir?

İnce beceriler, insanların hem iş hayatlarında hem de sosyal hayatlarında öne çıkmasına yarayan kişisel yeteneklerdir. Teknik bilgi ya da uzmanlık alanına yönelik değil daha çok duygusal zeka ve kişilerarası ilişkilerdeki başarıya yönelik bir kavramdır. Liderlik, sorun çözme, ekip çalışması, empati, iletişim ve etkileşim gibi becerileri kapsar. Yani öğrenilen bir yeteneği değil, bireysel beceriyi ifade eder. Günümüzde bazı bireylerin okudukları alanlar ile ilgili işlerde çalışmıyor olmaları göz önünde bulundurulduğunda, çeşitli sektör değişiklikleri açısından ince becerilerin önemini arttırıyor.

Soft Skills vs Hard Skills

Günümüzün değişen koşullarında sadece teknik bilgilere sahip olmak yeterli değildir. Başarılı kariyer gelişimi açısından bireylerin, sert becerilerin yanında ince becerilere de sahip olması gerekir.

Hard Skills (Sert Beceriler): Sert beceriler, bir işi yapabilmek için gerekli olan becerileri ifade eder. Bir uzmanlık alanı, alınan eğitimler, teknik bilgiler, diplomalar ve sertifikalar gibi somut, ölçülebilen ve gözlenebilen becerilerdir. Bireyler genellikle özgeçmişlerinde bu bilgilere yer verir.  

Hard Skills Örnekleri:

·       Ms Office Programlarını Kullanabilmek

·       Grafik Tasarım

·       Yabancı Dil Bilgisi

·       SEO Uyumlu Metinler Yazmak

·       Teknik İşler ile İlgili Bilgiler

·       Yazılım Bilgisi

Soft Skills (İnce Beceriler): İnce beceriler, kişisel yetenekleri ifade eder. Sert becerilerin aksine gözlemlenmesi ve ölçümlenmesi zor becerilerdir. Teknik bilgilerle değil daha çok duygusal zekâ ile ilişkilendirilir.

Soft Skills Örnekleri:

·       İletişim

·       Ekip Çalışması

·       Zaman Yönetimi

·       Duygusal Zekâ

·       Etkinlik ve Organizasyon Becerisi

·       Empati ve İkna Kabiliyeti

·       Sorun Çözme Becerisi

·       Yaratıcılık

·       Motivasyon ve Adaptasyon


Sonuç olarak; iş hayatında ve sosyal hayatta başarılı olabilmek için, çeşitli sektör değişiklerine kolayca uyum sağlayabilmek için bireylerin, sert beceriler olarak adlandırılan teknik yeterliliklerin yanında, ince beceriler olarak adlandırılan kişisel ve duygusal zekaya yönelik becerileri de kazanması ve bireylerin bu becerileri harmanlaması, iş hayatında ve sektör değişikliklerinde, sosyal yaşamda ve kişilerarası iletişimlerde kolaylıkları da beraberinde getirir.