Sosyal Medyanın SEO'ya Etkisi

Sosyal medyanın, web sitesi trafiğinde artış ve marka bilinirliği üzerindeki etkisi birbirini tamamlayıcıdır.

Sosyal medya günümüzde insanların vazgeçilmez parçası oldu. Sohbetlerimizde "sosyal medya hesabın var mı?" sorusu önemli bir yer edindi.

Küçük, orta ve büyük işletmelerin de bir web sitesi ve sosyal medya hesabı olması sosyal medyanın öneminin yükseldiği günümüz koşullarında artık zorunluluk haline geldi. Küçük işletme sahipleri tarafından web sitesi zorunluluk gibi addedilmesede sosyal medya hesabı olması büyük artılar katabiliyor. İşletmelerin sosyal medya hesapları ile web sitelerinin trafiğinde artış sağlanması arasında bir etkileşim var mı? Hadi sorumuzun cevabını inceleyelim.

Seo açısından değerlendirildiğinde sosyal medya ile ilgilenmek küçük işletmeler için zaman kaybı gibi görülebilir. Ancak günümüz koşullarında çağın getirdiği yeniliklere uyum sağlamak her insan için zorunluluk olduğu gibi işletmelerin tümü için de zorunluluktur.

İşletmeniz web sitesine sahipse, seo çalışmalarında eski seo stratejilerini kullanıyorsanız artık Google'ın geliştirdiği yeni algoritmaların istediği tarzda seo çalışmaları yapmalısınız. Google'da geliştirdiği yeniliklere ayak uydurmanızı bekliyor diyebiliriz.

Sosyal medya, seo'ya nazaran daha hızlı sonuçlar aldıracak yegane mecradır. Sosyal medya ile seo arasında bir fark bulmaktansa ikisini biraraya getirip web site trafiğini arttırmanın yolarını aramak markanız için daha olumlu sonuçlar meydana getirecektir.

Sosyal medyanın seo üzerindeki etkisi :

Sosyal medyanın seo üzerindeki etkisi altı ana başlık altında toplanabilir;

1.Web site trafiği ve görünürlüğün artışı

2.Marka bilinirliği üzerinden anahtar kelime aramaları

3.Geniş içerik dağıtımı ve içerik ömrünün uzunluğu

4.Gelişmiş yerel seo

5.Backlinkler

6.Sadık kitle oluşturma

Unutmadan bahsetmem gereken bir durum ise adını sıkça duyduğumuz Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya platformlarında gerçekleştirilen paylaşımlar da arama motoru optimizasyonu yani seo'ya olumlu etki edebilir.

1.Web site trafiği :

Web sitesine gelen trafiğin artış göstermesi her web site sahibinin hedeflediği öncelikli konulardandır. Panda ve penguen algoritma güncellemeleri sayesinde sosyal medya platformları da değişime uğradı. Örnek vermek gerekirse; bazı sosyal medya platformları içerikteki linklere "no-follow" etiketi eklemektedir. Yine de web siteleri sosyal medya platformlarından trafik alabilmektedir. Kullanılan algoritmalar sayesinde trafiğin hangi kanaldan geldiği basitçe ölçülebiliyor. Web sitesinin hangi platformdan trafik aldığının belirlenmesi de kolayca tespit edilebiliyor.

Sosyal medya platformlarında sitenizle ilgili paylaşım yapılması da potansiyel müşterilerinizin markanızdan haberdar olmasını sağlayabilir. Dolayısıyla web sitesi trafiğini arttırabilir. Web site trafiğinizin artması da arama motoru sıralamasında ilk sıralarda çıkma imkanını arttıracaktır.

2.Markalı anahtar kelime aramaları :

Potansiyel müşteriler markanızın adını biliyorsa, markanızın adı + kelime öbeği ile arama yaptırarak web site trafiğinizi arttırır. Örneğin; "(marka adı) ayakkabı" ile arama motoru tarafından ayakkabı kelimesi ile size daha fazla yer verir.

Sosyal medya platformları açısından anahtar kelime çalışması yapmak daha kolay olabilmektedir. Kullanıcılar ile birebir iletişime geçerek hangi anahtar kelimeyi daha fazla seçtiklerinin tespiti yapılabilir. Kullanıcının tercih ettiği anahtar kelimeler kullanılarak ilk sıralarda gösterilme oranı artar.

3.İçerik Erişimi :

Sosyal medya, web sitenizde yayınladığınız içeriği olabildiğince çok kişiye ulaştırmak için iyi bir seçenektir. Aynı zamanda firmalar web sitelerinde yayınladıkları içeriğin Google tarafından indexlenmesi için sosyal medya platformlarında paylaşım yapmaları da pozitif etki oluşturduğu için harika bir olanaktır. Bu sebeplerden dolayı sosyal medya etkin kullanılmalıdır.

4.Yerel Seo :

Sosyal medya yerel seo çalışmalarında da pozitif etki oluşturmaktadır. NAP olarak adlandırılan işletme adresi, telefon numarası, işletme adı yerel aramalarda önemlidir. Arama motorlarında NAP bilgilerinin bulunması markanızın arama motoru tarafından güvenilirliğini yükseltir.

NAP kadar önemli olan bir diğer husus sosyal medya hesaplarıdır. Birçok sosyal medya platformu gönderilerinizde hangi coğrafi konumda olduğunuzu belirtmenize müsade etmektedir. Yerel kitleye erişmekte sosyal medya platformunun etkisinin önemi burada da anlaşılmaktadır.

5.Backlinkler :

Sosyal medya aracılığıyla sitenize çok fazla backlink alabilirsiniz. Ancak alınan backlinkler güçlü olur anlamına gelmez. En önemlisi backlinkin alındığı sosyal medya platformu takipçilerinin içeriğinizle ilgilenmesidir. İçeriğinizin kaliteli olması da önemlidir. Eğer içeriğiniz kaliteli değilse sitenizi tercih eden kullanıcılar hemen sitenizden ayrılır. Bu durum site trafiğinizi olumsuz etkiler.

6.Sadık kitle oluşturma :

Markanızın dolayısıyla web sitenizin bilinirliğini artırmak için sosyal medya hesaplarınızı etkin kullanmalısınız. Sosyal medyada kullanıcılara ne kadar fazla erişim sağlanırsa bilinirlik artar. Bilinirliği artan bir web sitesinin tıklama oranında da artış gözlemlenecektir. Web site içeriğiniz de yeterince ilgi çekiciyse sadık kitlenizi oluşturabilirsiniz.