Stanley Kubrick'in Meşhur Filmlerinden Cinnet

Stanley Kubrick'in ünlü eseri cinnet filmi konusuna,ünlü sahnesine ve oyuncularından Shalley Duvall'In röportajına gelin beraber bakalım.


Yönetmen Stanley Kubrick'in bu başyapıtı, orijinal adıyla "The Shining" Stephen King'in aynı isimli romanından beyaz perdeye uyarladığı 1980 yapımı filmdir. Filmin başrolünde Jack Nicholson yer almıştır. Torrence'ın karısı rolünü ise Shelley Duvall canlandırmıştır. Alkol sorununu geride bırakmaya çalışan Jack Torrence'ın kışı geçirmek ve romanını yazmak için ailesiyle ıssız Overlook Oteli'ne yerleşmesiyle başlayan kabus, yazarı nbir türlü kağıda dökülemeyen bilinçaltının mı yoksa gerçekten kötücül bir mekanın mı eseri olduğu bilinmeyen, birbirinden ürkütücü, korkunç sahnelere sahiptir.

Uzun ve detaylı takip sahnelerinin çekimleri için stedicam'ın bu kadar uzun süre kullanıldığı ilk film Cinnet'tir. Cinnet en fazla çekim tekrarı yapılan film unvanına sahiptir. Kubrick Shalley Duvall'ın merdivenlerde elinde beyzbol sopasıyla geri yürüdüğü sahneyi tam 127 kez tekrar çekmiştir. Bu sahneyi 41 yıl sonra izleyen Shalley Duvall, izlerken gözyaşlarını tutamamıştır ve sette çalıştıkları zorlu zamanları anlattığı nadir bir röportaj vermiştir. Indepented Türkçe'den aktarılana göre, neden ağladığı sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:

"Çünkü bunu yaklaşık üç hafta boyunca çektik. Her gün. Çok zordu, Jack çok iyiydi, o kadar korkutucuydu ki. Ne kadar çok kadının bu tip şeylere maruz kaldığını tahmin edebilirim."

Kubrick'in bu sahneyi 127 kez çektirdiğini de belirten Duvall şunları belirtti:

"Zor bir sahneydi ama neticede filmin en iyi sahnelerinden biri oldu."

Uyarlandığı romanın yazarı Stephen King tarafından sevilmemiş olsa da korku sinemasının en büyük klasikleri arasındadır.