Starbucks’ın Logo Hikayesi

Starbucks Logo Hikayesi

Starbucks’ı artık hepimiz biliyoruz. Kahvelerinin tadına bakmamış insanın neredeyse kalmadığı ve çoğu zaman oturacak yer bile bulamadığımız Starbucks, çok sayıda insanın hayatının içindedir. Bazı insanlar yoğun iş temposundan sonra bir kahve içip dinlenmek için, bazıları ders çalışmak için, bazı insanlar ise arkadaşlarıyla eğlenceli vakitler geçirmek için Starbucks’ı tercih eder. Peki bu kadar hayatımızın içinde olan, logosuna ise epey aşina olduğumuz Starbucks’ın logo hikayesini daha önce duydunuz mu? Gelin birlikte Starbucks’ın nasıl kurulduğuna ve logo yolculuğuna bakalım.


Starbucks Nerede Kuruldu?

1971 yılında Seattle isimli bir deniz kasabasında Pike Place Market adında bir çarşıda tek bir dükkan olarak kuruldu.


Starbucks İsmi Nereden Geliyor?

Starbucks'ın ismi Herman Melville'in Moby Dick adlı öyküsünün kurgusal karakteri olan Kaptan Starbuck'tan esinlenilmiştir.


Starbucks Logosu

Starbucks’ın logosunun ana temasını oluşturan yeşil deniz kızı sembolü Yunan mitolojisindeki Siren deniz kızından ilham alarak tasarlamıştır.


Nedir Bu Siren?

Sirenler; Yunan mitolojisinde denizcileri güzellikleriyle ve güzel şarkılarıyla kandıran deniz yaratıkları olarak bilinir. Sirenlerin güzelliğine ve güzel seslerinin büyüsüne kapılan denizciler rotolarını karaya çevirmiş ve sirenlere yem olmuşlardır. Deniz kızlarından farklı olarak sirenler iki kuyrukludur.


Bir mitolojik varlık olan iki kuyruklu deniz kızı Siren, Starbucks’ın logosunu oluşturuyor. 

Starbucks Markasının Logo Gelişimi


 1971 yılında kahverengi arka plan ile,

1987 yılında yeşil renk tercih edilmiş ve iki yıldız sembolü eklenmiş,

1992 yılında ise yine aynı hatlarda fakat daha sade bir logo kullanılmış ve sirene odaklanılmış.

2011 yılında ise yuvarlak vurgular ve yazılar çıkartılmış daha sade ve modern bir tasarımla kullanılmaya başlanmış. Bu logo 2011 yılından itibaren günümüzde de hala kullanımdadır.

Yıllar boyunca logodaki Siren sembolü değişmemiştir. Starbucks’ın basit, sade, akılda kalıcı ve modern çizgiye sahip bir marka olduğunu logolarından anlayabiliyoruz.

İşte günümüzde herkesin aklına kazınan ve bir kahve imparatoru olan Starbucks'ın güncel logosu.

İsminden logosuna denizcilik terimlerinden ilham alan Starbucks markası günümüzde hala popülerliğini sürdürmektedir.