Sürdürülebilir Jeans: Wiser Wash

Gerçek manada sürdürülebilir...


Sürdürülebilirlik konusu, 2022 yılı itibari ile dünyanın geldiği şu noktada, hepimiz için bir seçenek olmaktan çıkıp bir zorunluluğa dönüşüyor diyebiliriz.

Birçok marka da sürdürülebilir seçenekler sunmaya, dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için kimyasal kaynak kullanımlarını azaltmaya yönelik politikalar izliyor.

Peki, sürdürülebilir olmak tam olarak ne demek? Örneğin, bir kıyafet %100 pamuktan üretilmiş ise, onun için 'sürdürülebilir' kavramını kullanabilir miyiz?

Aslında, sürdürülebilirlik konusu, birçoğumuzun yanlış algıladığı ya da tam olarak bilmediği bir kavram, ki yukarıda bahsedildiği gibi, bir kıyafetin %100 pamuktan üretilmiş olması da onu sürdürülebilir yapmıyor ne yazık ki! Çoğu insan hatta markalar dahi, bu yanlış algı içerisinde. Bir ürün üretilirken kullanılan kimyasalların yanısıra harcanan su miktarı da sürdürülebilir olmasında büyük bir etken. İşta tam bu noktada, Wiser Wash'ten bahsedebiliriz. Wiser Wash,birçoğumuzun daha önce duymadığı fakat gerçek manada sürdürülebilir olma konusunda, önemli adımlar atan bir proje. Özellikle, dünya kaynaklarını tüketmede 3.sırada olan tekstil sektöründe böyle bir girişimin yapılması da kendisine ayrı önem kazandırıyor.

Wiser wash, modanın vazgeçilmezi jeanlerin,kullanıma uygun hale gelebilmesi için geçtiği yıkama işlemini, kimyasal, asit ya da ponza taşlarını kullanarak yapmak yerine 'ozon yıkama' yöntemi tercih ediyor. Böylece, bir jean için 70-80 litre civarlarında harcanan suyu, 200 ml gibi çok az bir miktara düşürüyor. Su miktarının yanısıra, zehirli kimyasal, ya da ponza taşı gibi ciddi zararları olan kullanımları da bir kenara bırakmış durumdalar. Ek olarak; bu yıkama yöntemiyle enerji ve zamandan da tasarruf ediliyor. Sürdürülebilir olma konusunda, büyük bir çalışmaya sahip bu süreç, ortaya çıktığı 2017 yılından bu yana da birçok ödüle layık görülmüş durumda.