Suudi Arabistan'ın Ütopyası: The Line

The Line Projesi Hakkında

Suudi Arabistan'da geçtiğimiz aylarda yapımı başlanan ve NEOM projesine dahil olan akıllı şehir 'The Line' dikkatleri üzerine çekiyor. Bu fütüristik şehrin amaçlarından en önemlisi de karbon emisyonunun sıfıra indirildiği bir yaşam alanı oluşturmak. The Line Suudi Arabistan'ın Tebük bölgesinde inşaa edilmeye başlanmıştır ve yaklaşık olarak Kızıl Deniz'den şehre kadar 170 km'lik alanı kaplayacak. Çölün ortasındaki bu şehir tamamlandığında sokakları olmayacak ve arabasız bir yer olacak. Sürdürülebilirlik açısından pek çok fayda sağlaması beklenen The Line'ın 1 trilyon dolara mal olacağı da şu anki söylentiler arasında.

Aslında bu şehrin projesi daha eskiye dayansa da projenin planı Arabistan veliaht prensinin 2030 hedefleri doğrultusunda geçtiğimiz sene duyurulmuştur.

Genel olarak baktığımızda Ortadoğu ülkelerinin zenginliğinin petrolden ziyade artık turizmden geldiğini söyleyebiliriz. Buna örnek olarak Dubai verilebilir. Son yıllarda Dubai'de turizme katkı sağlayacak olan binaların inşası hız kazanmış durumda. Bu turizm yarışına artık Suudi Arabistan da 2030 projeleriyle katılmış durumda.


The Line Project (neom.com)

İlerleyen senelerde bu projenin başarılı olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz ancak Arabistan planında istikrarlı bir şekilde ilerliyor gibi görünüyor. Bakalım bizleri daha ne tarz çılgın mimariler bekliyor. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.