Swamp Thing - İzlemeli miyim? #9

DC Universe yeni yapımıyla karşımızda. Swamp Thing incelemesi için sizleri içeriye alalım.

Tür: Dram, Aksiyon, Fantastik
Durum: İptal edildi
Yayıncı: DC Universe
Başlangıç: Mayıs, 2019
Bölüm Sayısı: 10 (1. Sezon)
IMDb: 8.7/10
Bize Göre: 4/10 (Edit alt tarafta)

Titans ve Doom Patrol dizileriyle çıkış yapan DC Universe bu yükselişini Swamp Thing ile devam ettirmeye niyetli gözüküyor. Yazıya başladan önce belirtmek isterim ki bu incelemeyi dizi bitmeden yapıyorum çünkü henüz tüm bölümleri yayınlanmadı :) Hiçbir dizi analizinde spoiler olmadığı için şimdiye kadar yayınlanan bölümler, üzerinden inceleme yapmakta bir sakınca görmüyorum. Zaten dizimiz sezon finaline kadar fikrimi daha da olumlu veya olumsuz olarak değiştirdiği takdirde yazıyı da düzenleyeceğim. Belirtmem gerekiyor ki dizi şu ana kadar çok güzel bir akışta ilerliyor. Oyunculuk, görsel efektler ve hikayenin anlatılışı gerçekten çok başarılı. Hal böyleyken dizinin bir yanlış anlaşılma nedeniyle iptal edilmesi beni üzüyor :( Neden iptal edildiğini konusundan birazdan bahsedeceğim. Şimdi gelelim dizinin konusuna.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi araştırmacısı olan doktor Abby Arcane, bataklıktan doğan ölümcül bir virüsü araştırmak için doğup büyüdüğü Louisiana'daki küçük kasabasına geri döner. Virüsün nereden kaynaklandığını bir türlü bulamazken Alec Holland'la karşılaşır. Alec bataklık üzerinde uzun çalışmalar yapmış ve virüsün neden kaynaklandığına çok yaklaşmış bir bilim adamıdır. Tam da bu sırada işler karışır ve bataklığın mistik sırları yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlar.

NEDEN İPTAL EDİLDİ?
Bildiğiniz üzere yabancı diziler için iptal kararı genellikle sezon ortasına ya da sezon sonuna doğru karar verilir. Fakat maalesef ki Swamp Thing için durum böyle olmadı. Dizinin iptal kararı daha ilk bölümden sonra geldi ve bunun sebebi izlenme sayılarının düşük olması veya dizinin çok eleştiri alması da değil. Aksine dizi ilk bölümden çok güzel tepkiler aldı ve bu IMDb puanına da yansıdı. İptal kararının arkasında yatan sebep ise bir evrak hatası...

Dizinin senaristi John Gholson'un Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre dizinin çekimlerinin yapıldığı Kuzey Carolina eyaleti Warner Bros için 40 milyon dolarlık bir vergi indirimi sağlayacakmış. Bu vergi indirimi sayesinde 80 milyon dolar harcanarak çekilecek olan dizinin bütçesi yarı yarıya düşecekmiş. Fakat Kuzey Carolina evrakta bir hata olduğunu ve yapılacak vergi yardımının 40 milyon değil 14 milyon dolar olacağını söylemiş. E arada 26 milyon dolar fark oluncada dizimiz öncelikle 13 bölüm olan planı 10'a indirmiş. Daha sonra ise yeni sezonu aynı kalitede çekemeyeceklerini fark edip iptal kararı almış. CW ve HBO'nun Swamp Thing'le ilgileniyor oldukları içimizdeki umutları birazcık yeşertsede güzel bir dizinin 10 bölümde bitecek olması gerçekten üzücü.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Eğer sizde Swamp Thing'i izlediyseniz veya izlemeden önce sorularınız varsa yorumlarda buluşalım :)

Edit: Bildiğiniz üzere dizi incelemesini henüz tüm bölümler yayınlanmamışken yapmıştım. Final bölümü izledikten sonra aklımda gerçekten tek bir soru dönüp duruyor. NEDEN? Dizi 1. bölümden sonra iptal edileceğini bildiği ve 13 bölüm olarak planlanan yapısını düzeltip izleyiciyi tatmin etmek için 10 bölüme indirmişken NEDEN DÜZGÜN BİR FİNAL YAPMAK YERİNE HER ŞEYİ YARIDA BIRAKTILAR GERÇEKTEN ANLAYAMIYORUM! Yani bunun tek mantıklı açıklaması HBO veya CW gibi yayıncıların diziyi alacağına ve 2. sezonun geleceğine gerçekten inanıyor olmaları olmalalı fakat bu konuda basına yansıyan herhangi bir gelişme bulunmuyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi yabancı diziler için iptal kararı genellikle sezon ortasına ya da sezon sonuna doğru karar verilir. 1. bölümden bu kararın farkında olan bir yapımın finalini yarıda bırakması nedeniyle Bize Göre 8 olan dizi puanı 4 olarak yenilendi çünkü bu büyük bir hayal kırıklığı. Yarın bir gün HBO veya CW'nin yapımı aldığı ve 2. sezonun geleceği ortaya çıkarsa yeni bir editle sizlerle olacağız.