Tanınması Gereken 5 Sokak Fotoğrafçısı

Akıp giden anları ve zamanı ustalıkla yakalayan 5 isim.

Sokak fotoğrafçılığı sokağın nabzını objektife alan, hayatın son sürat akıp gitmesine karşılık zamanı dondurup “anları” yakalama üzerine kurulu bir alan. Bu anlar kimi zaman görmeye alışık olduğumuz kimi zaman ise bir türlü göremediğimiz ve farkına varamadığımız anlardan oluşuyor.

Anları yakalamadaki üstün kabiliyetleri ile adlarını fotoğrafçılık tarihine yazdıran o beş isim:

1.      Henri Cartier-Bresson(1908 – 2004)

2.      Saul Leiter (1923-2013)

3.      Robert Frank (1924-2019

4.      Vivian Maier (1926 2009)

5.      Garry Winogrand (1928 -1984)


1.      Henri Cartier Bresson

20. yüzyılın en önemli fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen Henri Cartier-Bresson tüm zamanların en ünlü sokak fotoğrafçısıdır. Fransa’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bresson’ın fotoğraf aracılığıyla duygu ve hikâye anlatım süreci çocukluk dönemlerinden itibaren başlamıştır.

 Magnum Photos’un kurucu üyelerinden de biri olan Henri Cartier- Bresson, fotoğraf sanatına “The Decivise Moment (Karar Anı)” kavramı getirmiştir.Bu kavram, fotoğraflanacak olan anın tam zamanında yakalanması anlamına gelir.  Fotoğraftaki anlatımın etkili olması içinse kritik anın yakalanması büyük önem arz eder.

 Kendinden sonraki nesillerin ilham ışığı olan Bresson’ın aynı zamanda çıkarmış olduğu birçok kitabı vardır.

 

2.      Saul Leiter

Pittsburg’da doğan Saul Leiter, 23 yaşında iken din eğitimini yarıda bırakıp ressam olmak için New York’a taşındı. O yıl soyut izlenimci ressam Richard Pusette Dart ve W. Eugune Smith ile tanıştı. Bu isimlerle arasında gelişen dostluk, Saul Leiter’in fotoğrafçılığa olan ilgisini kamçıladı ve ona bu yolda ilham oldu.

1940 ve 1950’li yıllarda o dönem için pek de rağbet görmeyen renkli fotoğrafçılığa yöneldi. Aldığı eğitimin de ektisiyle fotoğraflarında izlenimci sanat akımının izlerine yer veren Leiter, Manhattan sokaklarında var olanı yakalayıp kendi gerçekliği ile sokağın akışını birleştirmeyi ustalıkla başaran fotoğrafçılardan biri haline geldi.


3.      Robert Frank

İsviçre’de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Robert Frank, 1947 yılında Amerika’ya göç etti. New York’da Harpers Bazaar’da moda fotoğrafçısı olarak iş bulmasıyla yeni serüveni başladı. Moda fotoğrafçılığından birkaç ay sonra istifa ettikten sonra çeşitli dergiler için foto muhabirliği yaptı. Reklam fotoğrafları da üreterek çalışmalarını serbest bir şekilde sürdürdü.

Amerika’nın görünmeyen yüzünü gösteren “The Americans” isimli kitabıyla da adını fotoğrafçılık tarihine altın harflerle yazdıran Frank, fotoğraf anlayışıyla kendinden sonraki fotoğrafçılara ilham kaynağı oldu.


4.      Vivian Maier

Fransız bir annenin ve Avusturyalı bir babanın kızı olarak 1926’ta dünyaya gelen Vivian Maier, hayatı boyunca tanınan biri olamamışsa da günümüzde bilinen ve tanınan önemli sokak fotoğrafçılarından biridir. Chiago ve New York’ta çocuk bakıcılığı yapmış olan Maier, boynuna astığı fotoğraf makinesiyle o zamanların -1950 ve 1960’ların- sokak hayatını fotoğraflamıştır.

Ömrü boyunca fotoğraflarını kimseyle paylaşmamış olan Maier ancak ölümünden sonra koleksiyoncu John Maloof’un bir müzayede banyo edilmemiş yüzlerde negatifini satın alması, vebunları dünyayla paylaşması ile tanınır hale geldi.

Çekmiş olduğu fotoğraflar arasında günlük yaşamın olağan hallerinin yanında kendi fotoğrafları da yer alıyordu.


5.      Gary Winogrand

1928’te New York’ta doğan Garry Winogrand, 20. yüzyıl ortalarında Amerikan yaşamını ve dönemin sosyal meselelerini çekmiş olduğu fotoğraflarla yansıtmasıyla tanınır.

Winogrand, yaşamın getirdiği günlük endişelerle ve meşguliyetlerle uğraşan insanları alışılmadık kamera açıları ile fotoğraflamıştır. Fotoğrafları çeşitli dergilerde yer alan Winogrand, bir süre foto muhabirliği ve reklam fotoğrafçılığı yaptıktan sonra fotoğrafçılık dersleri vermiştir. Ardında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaşamı belgeleyen pek çok çalışma bırakan Winogrand; fotoğraf küratörü, tarihçi ve eleştirmen John Szarkowski tarafından kendi kuşağının ana fotoğrafçısı olarak nitelendirilmiştir.


KAYNAKÇA:

https://www.themagger.com/henri-cartier-bresson-kimdir/  

http://www.thislongcentury.com/saul-leiter?c=160

https://www.moma.org/artists/1973

https://www.icp.org/browse/archive/constituents/robert-frank?all/all/all/all/0

https://bianet.org/yazi/tarih-kutusundaki-sir-vivian-maier-158311

https://bantmag.com/dergi/no-33/sanatin-cinsiyet-ekonomisi-vivian-maieri-bulmak/

https://fraenkelgallery.com/artists/garry-winogrand

https://www.britannica.com/art/street-photography