Tante Rosa Kadar UMUDUM Olsa Yeter

Umut kokan, gül kokan bir savaşçıya...


Ahh Rosa, Rosa ben... Sevgi Soysal'ın sevgili Tante Rosa'sı, senin kadar güçlü ve savaşçı olsak yeter. Altında basacağı bir yer olmasa dahi, her daim bir inada basarmış gibi yere vura vura basan o ayakların nereye götürse oraya gelirim sanırım. Her başkaldırının mücadelesi kadar bir Rosa var kaşımızda aslında ama o, o kadar doğal ki... O kadar habersiz ki yarattığı etkiden. Çok tepki çeken, yaşadığı toplumdan aforoz edilen bir karakter. Evet, kendi toplumundan aforoz edilmiş belki ama onu okuyan diğer toplumların göz bebeği olmuş. Genellikle, toplumun rızası için yapmadığını bırakmayan, kendini kaybeden sirk cambazlarının yanında o ışıldayan dik duruşuyla duruyor. Hem de o sirk cambazlarının çöpünü toplarken...

Gocunmuyor. Neden gocunsun, yaşamakta utanılacak ne var? Büyük üzüntülere kalkışıyor. Çocuklarını bırakıp gitmesi en büyüğü sanırım. Mutsuz olduğu bir hayata katlanıp silinip gideceğine yola düşüp gidiyor. Neyse ki, tekrar nasıl kalkacağını çok iyi biliyor. Şimdi, çocuklarını bıraktığı için suçlu Tante Rosa mı, yoksa ona hem çocuklarıyla olup hem de mutlu olabileceği bir hayatı imkansız kılan kurallar mı suçlu? Gerçekten çok mu şey istiyor bu kadın? Gerçekten her kadın anne olmak zorunda mı? İstemediği için daha az kadın, daha çok suçlu mu ya? İstemiyorsa olmasaymış efendim demeyin, üstünde kurduğunuz baskıyı es geçmeyin. Bir kalıbı yok ki kadın olmanın. Hele ki kuralı... Mutluluk formülü de yok yaşamanın. Sadece, denediklerimiz var. Yaptıklarımız kadarız bu hayatta. Elimizi kolumuzu bağlamayın. Var olma hakkımızı elimizden almayın. Temel haklarımızın peşindeyiz biz, daha fazlasında gözümüz yok.

Ne yaşarsa yaşasın, altındaki çukur ne kadar derinleşirse derinleşsin yüzmeyi bırakmayan, panikleyip kendi çırpıntısında boğulmayan Rosa, kendi can simidi olmayı başardığı için hayatta kalabiliyor. Kendi kendine yeten, güçlü bir kadın oluyor. Başarısızlıklarıyla nam salıyor belki ama hepsinin altına kendi imzasını atıyor. Patlak bir Amerikan botuyla, koca dalgalara kafa tutuyor.

Hayata, patlak botla kafa tutan tüm kadınlara selam olsun. Mücadeleyi, direnmeyi bırakmayan o büyüleyici kadınlara... Bugün, bastığımız yere izimizi bırakmaya çekinmememizin, isimlerimizi saklamadan yazabilmemizin, çizebilmemizin, nefes alabilmemizin önünü açan bütün o cesur, harika kadınlara teşekkür ederiz. Siz kimsiniz diye soran olursa da, Tante Rosa dersiniz.


Kapak Fotoğrafı: https://feminamfi.com/yasamakta-israr-ediyor-tante-rosa/