Tenis Dünyasında “Üç Büyükler”in Hakimiyeti

Yirmi yıla yakın bir süredir erkek tenisine hükmeden üç oyuncunun dönemi sona mı eriyor? Peki yeni nesil "3 Büyükler" kimler?


Yirmi yıla yakın bir süredir erkek tenisine üç oyuncu hükmediyor: Roger Federer, Rafael Nadal ve Novak Djokovic. Tenis, tarihin en iyi oyuncuları olarak adlandırılan bu üç isimle beraber resmen kutsanmış bir spor haline geldi. Başka hiçbir nesil tenis oyuncusu sahneye "Üç Büyükler" kadar hakim olmadı. Şu an bu üçlü, her biri 20 tane olmak üzere, tüm zamanların en çok Grand Slam'ini kazanmış erkekler olarak zirveyi paylaşıyor. Elde ettikleri başarılarla erkekler tenisinin yaşayan efsaneleri haline gelen "Üç Büyükler", 20 yıla yakın süredir rakiplerine şans tanımıyor.

Uzun yıllardır erkekler tenisinin zirvesinden inmeyen 40 yaşındaki Federer, 35 yaşındaki Nadal ve 34 yaşındaki Djokovic, bireysel sporlar tarihinde benzeri görülmemiş bir istikrarla en üst düzeyde oynamayı ve kazanmayı sürdürüyor. "Büyük Üçlü" arasından ilk şampiyonun çıktığı 2003 Wimbledon'dan itibaren düzenlenen 74 Grand Slam turnuvasının 60'ını yine bu üçlü kazandı. Bu süre zarfında, bu üçlü dışında sadece 9 tenisçi Grand Slam'lerde şampiyonluk yaşayabildi. Son 18 yılda ise bu 3 isim dışında sezonu 1 numara olarak bitiren tek tenisçi, 2016'da Murray oldu. Bir dönem sergilediği oyunla adı, bu oyuncularla beraber "Büyük Dörtlü" olarak anılmaya başlayan Murray, 2017'de başlayan sakatlıklar sonrası bir daha eski seviyesine gelemedi.

Üç büyüklerden bahsederken oynadıkları sahaları da göz önünde bulundurmak lazım. Roger Federer çimde oynamayı seviyor ve en fazla Wimbledon şampiyonluğu rekoru da bunu kanıtlar nitelikte. Öte yandan, toprak kortların kralı Nadal, 20 Grand Slam şampiyonluğunun 13'ünü Fransa Açık'ta kazanarak tenis tarihinde bunu başaran ilk tenisçi oldu. Djokovic'e gelince, sert kortu tercih ettiğini söyleyebiliriz ancak çok yönlü bir oyuncu olarak üç yüzeydeki oyunu da birinci sınıf.

Ancak zaman kimseye acımıyor. Formu ve zindeliği göz önüne alındığında, 34 yaşındaki Sırp Djokovic'in, 30'lu yaşlarının sonlarına kadar dünyanın en iyi oyuncusu olmaya devam edebilme olasılığı hayli yüksek. Ancak, yolculuğa tek başına devam edecekmiş gibi duruyor. 40 yaşında olan Federer, beş yıl içinde dördüncü diz ameliyatını geçirdi. 35 yaşındaki Nadal ise toprak kortta hâlâ bir tehdit ama ikisi de sakatlıklardan sonra kortlara dönmekte daha şüpheci davranmaya başladı.

Son olarak, "Üç Büyükler" ile diğerleri arasında büyüyen fark artık kapandı diyebiliriz, hatta elimizde yeni bir ''Üç Büyük'' var: Djokovic(35), Medvedev(25) ve Zverev(24). Yıllardır tenisin zirvesinde bir nöbet değişimi bekleniyordu zaten. Sonunda, o nesil değişimi gerçekleşti fakat durum hala tek kişilik bir şov gibi. Ancak tüm zamanların en iyisi olmaya çalışan 35 yaşındaki Djokovic bir gün kan kaybederse işte o zaman kadınlar tenisi gibi kazanma şansı olan birçok iyi oyuncunun favorinin belli olmadığı bir ortamda savaştığı bir erkekler turundan bahsedebiliriz.