Terk Edilmiş Bir Hipotezin Anatomisi: Sucul Maymun Hipotezi

Bir şeyin nasıl olduğunu tam olarak bilmiyor olmamız, onunla ilgili düşüncemizin doğru olması gerektiği anlamına gelmemektedir.

İnsanoğlu, yüzyıllardır "Ben nereden geldim, nasıl var oldum?" sorusuna cevap aramıştır. Her bir insanın farklı özelliklere sahip oluşu, söz konusu soruya farklı cevapların verilmesine vesile olmuştur. Öte yandan, ortaya atılan ve epey üzerinde tartışılması gereken teorilerin bazıları çoğu insan tarafından doğru kabul edilirken bazıları ise oldukça akla ve mantığa uymayan delice savlardır. İnsan aklının sofistike ve septik zihin özellikleri, evrimsel ya da başka bir deyişle küresel süreç boyunca sonsuza kadar devam edeceği herkesin malumudur.

Bu yüzden fikir ya da teorilerin insanlar tarafından anlaşılması ve bilinmesinin oldukça önem arz ettiği apaçık şekilde ortadadır. Bu bağlamda tartışmalı hipotezlerden biri olan "Sucul Maymun Hipotezi", yukarıda bahsedilen olgulara tam olarak uymakta ve değinilmesi gereken bir teoridir. Bugün, benim açımdan oldukça ilginç olan bu hipotezden bahsetmenin faydalı olacağına inandığımdan dolayı Sucul Maymun Hipotezi hakkında bazı bilgiler vereceğim.

Nasıl Ortaya Çıktı?

Aquatic hipotez kabaca ilk insan atalarının sucul yani su hayatı süren apeler (kuyruksuz büyük maymunlar) öldüğünü ileri sürer. Özellikle dik yürüme ve konuşma gibi temel özelliklerin sucul adaptasyonlar ile kazanıldığını vurgular. Elaine Morgan bu hipotezin savunucusudur, hipotezin düşün babası gibi görünür ancak değildir.

Elaine Morgan bu hipotezi, 1960 yılında Alister Hardy'nin New Scientist dergisinde yayınladığı insan ve deniz arasındaki ilişki üzerine düşüncelerinden dönüştürmüştür ve zaman içerisinde geliştirmiştir. 1972 yılında ise Morgan, The Descent of Woman adlı kitabında hipotezini sistematize etmiştir. Bu kitap militan bir feministin erkek egemen ilişkilere karşı isyanıdır. Özellikle o dönem Desmond Morris'in The Naked Ape adlı kitabına karşı yazılmıştır.

Morris kitabında insanı maymunlar takımının en kılsız üyesi olarak tanıtmış ve insan davranışlarının kökenini maymunlar ile karşılaştırarak irdelemiş ve yorumlamıştır. Morgan bu yaklaşımın, erkek egemen ve indirgeyici olduğunu düşünmüş ve Hardy'den dönüştürdüğü hipotezini oluşturmuştur.

İddiası Nedir, Kanıtlanabilir Mi?

Milyon yıllar öncesinde atalarımızın sucul olduğunu iddia eden bu hipotezin temel sorunu kanıtlarının keşfedilmesi olasılığı çok düşük olan yumuşak dokular ve fizyoloji üzerine kurulu olmasıdır. Bilindiği gibi yumuşak dokuların fosilleşmesi çok enderdir, sadece mine tabakası, kemik gibi sert dokular fosilleşme olasılığı yüksek elementlerdir.

Paleoantropologlar sadece buldukları fosil kemikleri inceleyerek kaş ya da yumuşak dokular hakkında tahminler yapabilirler. Morgan, hipotezinde yoğunlaştığı temel özellik insanların tüysüz yani çıplak derili oluşudur, ona göre bu durum sucul nbir adaptasyondan kalmadır. Morgan dik yürümenin de sucul bir adaptasyon olduğunu iddia eder. Ancak ilk dik yürüyen atalar bugünkü fosillere göre yaklaşık 7-4,4 milyon yılları arası bir tarihte ortaya çıkmıştır (Şahelanthropus, Orrorin, Ardıpıthecus). Bu dönemlere ait atalarımızın çıplak vücutlu olduğuna dair herhangi bir fosil ya da arkeolojik kanıt yoktur (Dursun, 2024).

Kaynakça

Dursun, A. (2024, 25 Şubat). Elaine morgan sucul kuyruksuz maymun hipotezini savunurken izlemis ve sayfamizda paylasmistim. Elde edilme tarihi: 25, Şubat, 2024, https://docplayer.biz.tr/17717315-Elaine-morgan-sucul-kuyruksuz-maymun-hipotezini-savunurken-izlemis-ve-sayfamizda-paylasmistim.html