The Batman-2022 Spoilersız İnceleme

2022 Yılında çıkan ve gönlümüzde yarasa mağarası kuran The Batman, Gerçekten de söylenildiği kadar iyi mi? Gelin Konuşalım

Zack Snyder’in bomba atarlı, supermana giderli filmlerinden ve batmaninden sonra Matt Reeves’in çıkardığı “sanatsalımsı” batman filmi, çok daha iyi olabilecekken birkaç noktasında falsosu olan bir film. Gelin Spoilersız bir şekilde analiz edelim.

İncelemeye başlamadan önce bu filmi gerçekten beğendiğimi belirterek başlayayım. Özellikle The Joker filminin başarısından sonra bu tarz filmlere yönelmeleri DC’yi “Çakma Marvel” imajından kurtardığına inanıyorum.

Filmimiz, dürbünle bir malikaneyi izleyen 'gizemli' bir kişi ile başlıyor. Mutlu ve mülk sahibi bir aileyi uzun bir süre röntgenliyor. Evin içindeki seslerin bir kısmını duyabilsek de kulaklarımız adamın nefes alış sesleriyle dolduğu için net bir şey duymak güç. Rahatlatıcı opera müziği sesleriyle birleştirince önceki sesleri, izleyicide tek bir şey uyandırıyor; "Tedirginlik". Bu sahneyi detaylı bir şekilde ele almak istedim çünkü filmin ilerisindeki sahneleri anlatmam hem çok uzun sürer hem de spoiler'a girer. İlk sahne olduğu için bu kısım spoiler sayılmaz, değil mi?

Filmin geri kalanında ses dizaynını oldukça beğeneceksiniz. Kaldı ki seslere gelmeden görselliği ile büyülüyor film. Neredeyse her sahnede 3 4 farklı noktadan ağına düşüyor ve kurtulmak istemiyorsunuz. İyi yönlerinden bahsedebileceğim kadar bahsettim, şimdi beğenmediğim tarafları olabildiğince spoilersız anlatmaya çalışacağım.

Bu filmin +13 olması büyük bir hata, keşke Joker filminde olduğu gibi +18 olsaydı ve daha kanlı, daha gerçek bir Batman filmi izleyebilseydik. Batman yumruklarının hedefi olan yüzlerde ne bir kırılma ne de bir kan var. Film kanlı olsun, vahşet olsun şeklinde bir serzeniş değil bu dediğim lütfen öyle anlaşılmasın. Süper kahraman filmi bu sonuçta, kabile dürtülerimizi karşılayıp karşılayamaması pek mühim değil. Büyük bir eksi sayılmaz aslında, ancak ana kötümüzün işlediği suçlardaki vahşet ve Batman'in, iyilerin tarafında da olsa, işlediği suçlar arasındaki fark göze batıyor.

Filmin (bana göre) en büyük sıkıntısı filmin içerisinde bulunmamakta. Senaryo yazılırken ve film çekilirken tutmuş ve oldukça sevilmiş kült filmlerden kopya çekmeleri iyi süper kahraman işleri izleyebilmek uğruna görmezden gelebileceğim bir nokta aslında, fakat hem Joker hem Batman filmleri kendi kimliğinden çok başka filmlerin beğenilen noktalarını kendi kimliğine uhuyla yapıştırırcasına almaları, en iyimser tabirle hoş değil.

Son olarak üstteki paragrafı okurken aklınıza bir film gelmediyse bu filmi beğeneceğinizi düşünüyorum. Özellikle Joker'i izleyip 10/10 verip deliren şanssız kesimdeyseniz kesinlikle bu filmi de beğeneceksiniz. Film siyahın tonların bolca işlediği için iyi bir ekranda izlemenizi tavsiye ederim.