The Big Bang Theory Psikolojik - Karakter Analizi 

The Big Bang Theory karakterlerinin iç dünyası!

Sheldon Cooper

Dizinin en çılgın dahisi olan Sheldon, Teksaslı bir ailenin oğludur. Bir abisi ve ikiz kız kardeşi vardır. Dindar bir annesi vardır. Babası o çocukken vefat etmiştir.

Sheldon üstün zekalı bir bir teorik fizikçidir. Sosyal konularda başarısızdır. Düzen hastasıdır. Yiyeceği yemekten tuvalet döngüsüne kadar her şeyi planlamıştır. Ayrıca tam bir sözleşme insanıdır. Kız arkadaşı/ev arkadaşı ayırt etmeksizin herkesle sözleşme imzalamaktadır. Farklı olan şeylerden hoşlanmaz. Rutinlerinin bozulması onu deli eder. Duygusal olarak zayıf bir karakterdir. Yapılan şakaları anlamaz, yapılan jestlerin ne anlama geldiğini anlayamaz. Aslında bütün bu saydıklarımız Sheoldon’da Asperger Sendromu olduğunu göstermektedir. Bir semptom daha eklemem gerekirse tek bir konuya aşırı ilgi göstermesidir. Bunun örneği olarakta Star Trek’e ve trenlere olan aşırı tutkusu gösterebilir. Ayrıca Sheldon Obsesif Kompulsif Bozuklukta (OKB) görülmektedir. Bunun örnekleri olarakta hasta olmaktan ve mikroplardan çok fazla korkması, yemeğine eldivensiz biri dokunmuşsa yiyememesi, kapıları çalarken üç kere isim söyleyerek kapıyı çalması tekrarlayan hareketin göstergesidir.


Leonard Hofstadter

Sheldon'un ev arkadaşıdır. Fizikçidir. Akademik başarısı yüksek bir ailesi vardır. Annesi tarafından ailenin en başarısızı olarak görülmektedir.

Leonard bence dizisinin en sabırlı karakteridir. Yıllarca Sheldon ile yaşayıp onun düzenine uyum sağlamıştır. Bu kadar uyumlu olmasının sebebi çocukken annesinin istek ve beklentilerini yerine getirip sevgi görme ve kabul edilme  ihtiyacından dolayı olduğunu düşünüyorum. Annesini gururlandırmak için elinden geleni yapmış ama asla annesi yeterli bulmamıştır. Annesi ve Sheldon’un benzerliklerini ve ne kadar iyi anlaştıklarını açıkça görüyoruz. Partner seçimlerine bakacak olursak ilk bölümden son bölüme kadar Penny’e olan ilgi ve sevgisinin sadece dış görünüş üzerine olduğunu düşünmüyorum. Annesinin aksine Penny rahat, uyumlu, sevgi dolu, ilgili bir karakter. Annesinin zıttı bir partner ile bazı eksikliklerini tamamladığını düşünüyorum.

Raj Koothrappali

Hindistanlı karakterimiz astrofizikçidir. Babası Hindistan'da kadın doğum uzmanıdır. Annesi tarafından bolca şımartılmıştır. Varlıklı bir aileden gelmektedir.

Raj dizinin utangacıdır. Kadınların yanında alkol almadan konuşamamaktadır. Tanımadığı insanların yanında saçmalamakta ya da konuşmakta güçlük çekmektedir.  Bir kadının yanındayken yanındaki (genellikle Howard) kişinin kulağına söylemek istediği şeyi söyleyerek söylediği kişinin bunu sesli ifade etmesi ile iletişim kurmaktadır. Bu davranışlarından sosyal anksiyetesi olduğunu görüyoruz. Sosyal anksiyetesini dizinin ileri bölümlerinde yense de uzun bir süre bu sorunla mücadele etmiştir. 

Karakterimiz giyimi kuşamı ve davranışlarından dolayı homoseksüel sanılsa da bir bölümde kendisinin heteroseksüel bir metroseksüel olduğunu dile getirmiştir.

Howard Wolowitz

Yahudidir. Mühendis ve astronottur. Babası o çok küçükken evi terk etmiştir. Kendisine aşırı düşkün bir annesi vardır.

İlk olarak annesi ile olan ilişkşi ile başlamak istiyorum. Annesi kendisine çok düşkündür. Onu babası gibi bırakıp gitmesinden korkmaktadır. Ne kadar büyürse büyüsün onunla bebek gibi ilgilenmeye devam etmektedir. Bu duruma çok fazla alışık olduğu için eşini de annesine benzer seçmiş. Bernadette birçok noktadan annesine benzemektedir. Anaç, sevgi dolu ve ilgilidir. Tabii zamanla sorumluluk almaya başlamıştır. İlk bölümden son bölüme baktığımızda değişmiş ve gelişmiş bir Howard görüyoruz. Bunda Bernadette’in etkisinin çok fazla olduğunu düşünüyorum.