The Haunting of Hill House

The Haunting of Hill House izlenimler.

The Haunting of Hill House, aynı isimli Shirley Jackson tarafından yazılan romanın modern uyarlaması olarak 10 bölümlük mini bir korku dizisi olarak yapılmıştır.

Yaz tatili boyunca Hill House’u yenileyip satmaya çalışan bir ailenin başına gelenleri konu edinen bu dizi, 5 kardeşin çocukken bu evde yaşadıkları paranormal şeyleri yetişkinken de yaşamaları ve bir kardeşlerinin de ölmesiyle bu evin hiç kaybolmayan gizeminin çok daha büyük bir güçle geri dönmesini konu alıyor.

Genelde pek de başarılı olamayan ortalama veya vasat korku filmleri düşünüldüğünde aceleye getirilmeden ince ince işlenen dizi, korku türünde çoğu insanın göz bebeği olma potansiyeline sahip. Bu türe nispeten yeni bir soluk getirirken film yerine dizi olarak karşımıza çıkması da ayrıca çok büyük bir artı.

Dizinin içinde bulunan birçok ince detayı sonradan fark edebiliyorsunuz, mesela arka plandaki sahnelerde olan hayaletler gibi. Rollere uygun karakter seçimleri de oldukça başarılı olmuş, çocukluk ve yetişkinlik arasındaki zamanda karakterleri tanımakta zorlanmıyoruz.

Mantığını çözemediğimiz o sıkıcı, kan ve vahşetle dolu filmler yerine uzun uzun mantığı oturtularak, karakterleri ve öykülerini gösterirken zamanda bizi sürekli ileri ve geri atarak işleniyor. Ayrıca dizi, jumpscare’leriyle ve konusuyla insanı korkutmayı gerçekten başarıyor. Psikolojiyi, bilimi ve doğaüstü olayları birbiriyle iç içe geçiriyor, böylece bazen bilimle, psikolojiyle açıklanabilen olayların da yer almasıyla klişeleşmiş “aslında hayalet var” imajını yıkıyor. Çünkü bazen ortada hayalet yok, gerçekten de yalnızca halüsinasyon ve hayalden ibaret gördükleri şeyler.

Ayrıca dizinin sonunun yalnızca gizemin çözülmesiyle bitmemesi aynı zamanda geride kalanlara bir ders niteliğinde olması, hayata dair değerli çıkarımlar yapmasıyla izlemeyi anlamlı bir sonuca bağlayabiliyor.

İyi bir çığlık atmak isterseniz akşam vakti izlemeniz de şiddetle önerilir.