The Long Dark – Balık Tutma ve Avcılık Rehberi

Hem fiziksel ihtiyaçlarımızı karşılamaya hem de yırtıcılara karşı hayatta kalmaya çalışacağımız bu oyunda farklı bir deneyim bizi bekliyor!

Gerçekliği bize birebir yaşatan The Long Dark serisini hiç duymuş muydunuz? Erken erişime çıktığı günden beri dünya çapında övgüleri toplayan ve aşkla geliştirilmeye devam edilen oyun, ülkemizde de oldukça popüler ve resmi olarak Türkçe. Senaryoda, Mackenzie isimli bir pilotu yönetiyoruz. Dr. Greenwood isimli tanıdığımız (spoiler vermemek adına daha fazla ayrıntı vermiyorum) bir doktorun bize gelip yardım istemesiyle senaryo başlıyor. Başta karşı çıksak da sonrasında yardım etmeyi kabul ediyoruz. Hava koşullarının kötü olması sebebiyle Mackenzie kaza yapıyor ve uçağı düşüyor. Yaralı olarak kurtulan Mackenzie önce kazanın ona getirdiği hasarı atlatmaya, sonra da Dr. Greenwood’u bulmaya çalışıyor. Kötü hava koşullarının olduğu bir bölgeye düştüğü için hem fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaya hem de yırtıcılara karşı hayatta kalmaya çalışacağımız bu mücadelede farklı bir deneyim bizi bekliyor.


Bir hayatta kalma oyununda “Açlık” olmazsa olmaz düşmanlarımızdandır. Temel ihtiyaçlarımızdan ‘yiyecek bulma’ konusunda işte size birkaç bilgi:

Balık Tutmak

Balık tutmak için ihtiyacımız olan iki temel malzeme vardır. Bunlar olta ve kanca. Bu malzemeleri genellikle buzul bölgelerdeki küçük kulübelerde bulabilirsiniz. Ayrıca bu kulübelerin ortasında bulunan donmuş çukurları balta ile kırarak balık tutabiliyoruz.

Balıkların çeşitliliği bölgeden bölgeye değişiklik gösterebiliyor. Kısaca bahsedeyim;

  • Gizemli Göl (Mystery Lake): Beyaz Göl Balığı (Lake Whitefish) ve Küçük Ağızlı Levrek (Smallmouth Bass)
  • Sahil Karayolu (Coastal Highway): Gökkuşağı Renkli Alabalık (Rainbow Trout) ve Somon Balığı (Coho Salmon)
  • Sevimli Vadi (Pleasant Valley): Beyaz Göl Balığı (Lake Whitefish) ve Küçük Ağızlı Levrek (Smallmouth Bass)

Balıkların boyutlarına göre verdiği kaloriler değişkenlik gösterebilir. The Long Dark’ın gerçek hayatla özdeşleştiğini sakın unutmayın! Üzerinizde bulunan çiğ veya pişmiş etin kokusu yırtıcıları size çekebilir.

Tuzak ile Avlanma

Tuzaklar oyunun en güvenli ve rahat avlanma seçeneklerinden biri, fakat birçok eksi yönü de var. Öncelikli olarak, bu tuzakları evlerden bulmak tam bir şans işi diyebilirim, craft etmeniz gerek. Tuzak yapmak için gereken tek şey 1 adet Parçalanmış Tahta (Reclaimed Wood). Tuzağı kuracağınız bölgeler çok önemli. Eğer yakaladığınız hayvanı zamanında hasat etmezseniz, hayvanın tüm etinin soğuktan donup kullanışsız(yenilmez) hale gelmesini ve emeğinizin çöpe gidişini görmek eminim üzücü olacaktır. Doğa ananın bize acımaya hiçbir zaman niyeti yok. 

Silah ve Ok ile Avlanma

Ok ve Yay haricinde silahları oyunda craft edemiyoruz. Avcı kulübesi, baraj vs. arayıp bulmak zorundayız. Kendi fikrimce silahları yırtıcı saldırısı olmadıkça kullanmak fazlasıyla gereksiz. Yay yapımı için 1 adet kurutulmuş akçaağacı kökü, 2 adet bağırsak ve avcı bıçağı gerekiyor. Yaylar tamir edilemez. Her atışınızdan sonra %2 oranında yıpranacaktır. Oyunda doğa ile karşı karşıyayız, yayı çektiğimizde çıkan ses dahi avımızı ürkütüp kaçırabiliyor. İyi stratejiler geliştirmeli ve doğa gibi sinsice ilerlemeliyiz.


Kurtlar bu oyunda en vahşi ve en çok bulunan hayvanlardan birisi, o yüzden çok dikkatli olmalısınız. Oyundaki en hızlı hayvan konumundalar diyebilirim. Eminim bir çoğunuz bu durumdan kanser olmuşsunuzdur. Silahlar bu noktada fazlasıyla önem arz ediyor.