The Purge - İzlemeli miyim? #15

Birine mi sinirlendin? Listeni hazırla. Arınma gecesi geliyor!

Tür: Aksiyon, Dram, Korku
Durum: Devam ediyor
Yayıncı: USA Network
Başlangıç: Eylül, 2018
Bölüm Sayısı: 10 (1. sezon)
IMDb: 6.3/10
Bize Göre: 8/10

Genellikle filmi tutan yapımlar diziye uyarlandığında bunu karlarını artırmak için yaptıklarını düşünüp biraz daha önyargılı yaklaşırım. "Filmde neyi veremediler de bunu dizide anlatmak istediler?" sorusunun cevabını aramaya çalışırım. Tam da bu noktada, The Purge gerçekten bunun cevabını verebiliyor. Bu nedenle önyargılarınızdan kurtulun, çayınızı kahvenizi alın geçin ekran karşısına! (Önce yazıyı bitirin tabii :))

Peki nedir bu sorunun cevabı? The Purge bize filmlerinde anlatamayacağı neyi gösteriyor olabilir?

Fazla uzatmak istemiyorum dolayısıyla bu soruyu kısaca cevaplayacağım ki analize bir an önce geçelim. Bildiğiniz üzere The Purge, filmlerinde hep bir başrolün o geceyi nasıl geçirdiğinin hikayesini anlattı. Fakat dizisinde bir değil tam altı başrolümüz var. Yani dizide altı farklı kişiye odaklanıyoruz ki bu hikayeyi fazlasıyla sağlamlaştırıyor. Peki bunu filmde neden yapamasın? Yapardı tabii fakat iki saatin sonunda size hiçbir şey anlamayacağınız, ondan ona geçen sahneler yaşatmak yerine her biri bir saatten oluşan hikayeyi tercih edeceğinizi düşünmüşler ki benim tercihim tam olarak bu olurdu. Gelelim dizinin konusuna.

Hükümet suç oranlarını düşürmek için yeni bir politika çıkartmaya karar verir. Bu politika doğrultusunda yılın bir gecesi 12 saat boyunca -akşam yediden sabah yediye kadar- kitle imha silahları veya etki alanı yüksek olan bombaların kullanımı dışında her şey serbest! Bu zaman dilimi arasında hastane, polis, itfaiye gibi tüm acil durum hizmetlerine de ara verilmektedir. Tüm suçlar için dokunulmazlık sunan bu yarım günlük zaman dilimi sayesinde The Purge, izleyicisini acaba ben olsam ne yapardım sorusuyla başbaşa bırakır.

Aslında dizinin olayı tamamen bu. Empati! Evini kalesi, en güvendiği yer olarak tanımlayan bizler için insanın en güvendiği alanda saldırıya uğradığında hissedeceği korku ve çaresizliği seyirciye geçirmeyi başarıyor.

Dizi kimi zaman yavaş ilerliyor fakat bunun senaryoyu sağlamlaştırmak, daha gerçekçi bir hikaye sunmak için yapıldığını da fark edebiliyoruz. Genel itibariyle güzel ve sürükleyici bir dizi olduğunu söyleyebilirim. Dizinin oyuncu kadrosu ise ünlü isimlerden oluşmuyor fakat oyuncuların rollerine çok iyi büründüklerini söyleyebilirim. Tabii "bu ne uyuz bir karakter ya" dediklerim de oldu. Ama maalesef ki bu bahsi geçen uyuz karakterler artık günümüz yapımlarının vazgeçilmezleri.

Günümüz yapımlarında ileriye yönelik subliminal mesajları görmeye hepimiz alıştık. The Purge'de bundan geri kalmıyor tabii. Dünya nüfusunun artışı bu hızla devam ederse, gelecekte belki de karşımıza böylesi bir senaryo çıkabilir!


Eğer siz de The Purge izleyicisiyseniz veya izlemeden önce sorularınız varsa yorumlarda buluşalım :)