Toksik İlişki Nedir?

Toksik bir ilişki sizi desteklenmemiş, yanlış anlaşılmış, aşağılanmış veya saldırıya uğramış hissettiren bir ilişkidir.


Temel düzeyde, sizi daha iyi hissetmek yerine daha kötü hissettiren herhangi bir ilişki zamanla toksik hale gelebilir.

Toksik ilişkiler, toplantı odasından yatak odasına kadar hemen hemen her bağlamda var olabilir. Aile üyelerinizle bile toksik ilişkiler yaşayabilirsiniz.

Herhangi bir şekilde -duygusal, psikolojik ve hatta fiziksel olarak- tehdit ediliyorsanız o ilişki toksiktir. Bir ilişkiyi neyin toksik yapıp yapmadığını ve gerçekten toksik bir ilişki içinde olup olmadığınızı nasıl belirleyeceğiniz de dahil olmak üzere, toksik ilişkiler hakkında bilmeniz gerekenleri burada okuyacaksınız. 

Toksik ilişkiye dair işaretleri

Bir ilişkide kötü durum ve duyguların iyilerden daha ağır basıp basmadığını yalnızca siz söyleyebilirsiniz. Ancak birileri söyledikleri, yaptıkları hatta yapmadıklarıyla sürekli olarak psikolojik yönden sizi yıpratıyorsa, bu muhtemelen toksik bir ilişkidir.

Fiziksel veya sözlü taciz içeren ilişkiler kesinlikle toksik olarak sınıflandırılır. Ancak toksik bir ilişkinin başka işaretleri de var:

  • Aldığınızdan fazlasını veriyorsunuz, bu da kendinizi değersiz ve tükenmiş hissetmenize neden oluyorsa,
  • Sürekli olarak saygı görmediğinizi veya ihtiyaçlarınızın karşılanmadığını hissediyorsanız,
  • Zamanla özgüveniniz üzerinde bir baskı hissediyorsanız,
  • Desteklenmediğinizi, yanlış anlaşıldığınızı, aşağılandığınızı veya saldırıya uğradığınızı hissediyorsanız,
  • Karşınızdaki kişiyle konuştuktan veya birlikte olduktan sonra depresif, kızgın veya yorgun hissediyorsanız,
  • Bu kişinin etrafındayken kötü birisine dönüşüyorsanız,
  • Onunla birlikteyken diken üstünde hissediyorsanız,
  • Onu neşelendirmek için çok fazla zaman ve duygusal güç harcıyorsanız,
  • Her zaman suçlu konuma düşüyorsanız, -işleri tersine çevirirler, böylece yanlış yaptığını düşündüğünüz şeyler aniden sizin hatanız olur.-

Toksik bir ilişki içindesiniz demektir.

Toksik davranışlar ve sağlıklı davranışlar

Bir ilişkinin zehir saçıp saçmadığını belirlerken, ilişkide en sık hangi davranışların sergilendiğine bakmak önemlidir. Başka bir deyişle, biriniz veya her ikiniz de sürekli olarak bencil, olumsuz ve saygısızsanız, ilişkide toksiklik yaratıyor olabilirsiniz. Ancak çoğunlukla cesaret verici, şefkatli ve saygılıysanız, toksiklik yaratan bir durum yoktur.

Toksikliğin belirtilerini tanımak önemlidir - ister sizde ister diğer kişide olsun. İşte hem toksik davranışların hem de sağlıklı davranışların bazı belirtileri:

Toksik ilişki türleri

Toksik ilişkilerin romantik ilişkilerle sınırlı olmadığını belirtmek önemlidir. Ailelerde, iş yerinde ve arkadaş grupları arasında bulunurlar ve özellikle toksiklikleri etkin bir şekilde yönetilmezse aşırı stresli olabilirler.

Tüm toksik ilişkiler her iki taraftan da kaynaklanmaz. Bazı insanlar sadece toksik oldukları için toksiktirler - sürekli şikayet, eleştirel yorumlar ve negatif enerji saçmak gibi olumsuz davranışlarla enerjinizi tüketirler. Bu kişiler sürekli başkalarıyla tartışabilir, etrafındakileri yargılar ve her şeyde kusur bulurlar. Bunların tümü zamanla size yük olabilir.

Bu tarz insanlar herkese karşı bu şekilde davranırlar ve bunun başkaları üzerindeki etkisinin farkında olmazlar. Ayrıca iletişim kurmanın daha sağlıklı yollarını bilmiyor olabilirler. İnsanları ne zaman sinirlendirdiklerini, kötü eleştiriler ile bunalttıklarında karşıdaki kişiye bunların nasıl hissettirdiğini anlayabilecek kadar sosyal zekaya sahip değiller ya da bu ipuçlarını nasıl okuyacaklarını bilmemektedirler.

Bu insanlar kasten kaba ve inciticidir. Bu durumlarda, kötü sözleri ve eylemleriyle dışlanmış ve kötü hissedebilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, asla yeterli olmadığınızı veya yeterince iyi olmadığınızı hissedebilirsiniz.

Bu senaryolar sizin durumunuz için doğruysa, bu kişiyle olan ilişkinizi yeniden değerlendirmek isteyebilirsiniz. Benlik saygınıza, genel zihinsel sağlığınıza ve ayrıca fiziksel sağlığınıza gerçek zarar veriyor olabilirler.

Herhangi bir toksik ilişki türüyle uğraşırken, sağlığınıza ve iyiliğinize odaklanmanız önemlidir. Sonuç olarak, enerjinizi ve mutluluğunuzu tüketen biriyle uğraşıyorsanız, onları hayatınızdan çıkarmayı veya en azından onlarla geçirdiğiniz zamanı sınırlandırmayı düşünün. Duygusal veya fiziksel taciz yaşıyorsanız, hemen yardım alın.