Tom Clancy’s Jack Ryan - İzlemeli miyim? #2

Serimizin ikinci yazısında da Jack Ryan'ı ele aldık. Konusunu ve kendi fikirlerimizi spoiler içermeden mümkün olduğunca aktarmaya çalıştık.

Tür: Aksiyon, Casusluk, Gerilim
Durum: Devam ediyor.
Yayıncı: Amazon
Başlangıç: Ağustos,2018
Bölüm Sayısı: 8 (Sezon 1 : 8)
IMDb: 8.2/10
Bize Göre: 8/10

Kitapları, filmleri ve oyunları olduğu halde şahsen ben bu diziyi iyi pazarlayabildiklerini düşünmüyorum. Ben dizi çıkar çıkmaz izleyenlerden değilim. Dizi çıktığı zaman güzel bir dizi olduğunu biliyordum fakat bir türlü açıp izleyesim gelmedi ve bu erteleme durumu bir süre devam etti. Bunun belli başlı sebepleri var tabii. Mesela bunlardan birisi dizinin adı. Evet bu Tom Clancy’nin eseri ve dizimizin başrolü Jack Ryan fakat bu iki ismin birleşmesi bana çekici gelmedi diyebilirim yani bir albenisi yok. Daha yaratıcı, daha dikkat çeken bir üst başlıkla çıkış yapsa bu reklamı daha iyi yapabileceklerini düşünüyorum (umarım linç yemem). Bir diğer faktör ise dizinin afişi. Kitabı nasıl kapağına göre yargılamamalıysak diziyi de afişine göre yargılamamalıyız bunun farkındayım. Fakat ne olursa olsun o afiş önemlidir arkadaşlar. Burada Tom Clancy’nin bir ağırlığı var ve dizi o kitleye güveniyor olabilir fakat bu ismi bilmeyen ve yeni dizi arayıp bu diziye denk gelmiş de onlarca kişi olduğunu unutmamalıyız. Bana göre afişteki karakterimize bir kask takıp eline silah verdiğimiz zaman PubG afişi haline geliyor.


İsim gibi burada da daha yaratıcı davranabilirlerdi diye düşündüğümü belirtip daha fazla uzatmadan konuya geçiyorum. 

Yukarıda da bahsettiğim, adından da anlaşılacağı üzere dizimiz Jack Ryan isimli bir karaktere odaklanıyor. Bu arkadaş CIA’ de analist olarak çalışıyor ve para transferlerini izleyerek şüpheli durumları gerekli mercilere bildiriyor. Dizi flashback sahneleri ile başrolümüzün geçmişte başına bir sürü olay geldiğini ve bu olayların onu fazlasıyla etkilediğini bizlere anlatırken son bölüme kadar net bir bilgi vermiyor. Dizinin kötü karakteri olarak tanımlayabileceğimiz Süleyman çok başarılı bir karakter olmuş. Yine bir terör örgütü liderinin Müslüman olduğunu görmek canınızı sıkabilir ancak dizi aynı zamanda çok önemli karakterlerden birisini de Müslüman yaparak terörün dini yoktur mesajı veriyor –ki Amerikan dizilerinde alışık olmadığımız bu mesaj bizim takdirimizi fazlasıyla aldı. Süleyman’ın hikayesine dönecek olursak: kötü karakterimiz aslında dizinin başlarında düzgün, iş arayan bir genç fakat görüşünden dolayı iş görüşmesinde haksızlığa maruz kalıyor. Müslüman olduğu için terörist damgası yiyerek ırkçılığa maruz kalması üzücü olsa da, bu ırkçılığı terör yolu ile aşmaya çalışmak bir o kadar saçma ve yanlış. Yani dizinin olay örgüsü açısından elimizde iki önemli karakterimiz var ve dizimiz bu ikili arasındaki mücadeleden oluşuyor.

Bu arada Süleyman’ın karısı Hanin de kesinlikle dizideki en önemli karakterlerden birisi. Hanin’i canlandıran Dina Shihabi’nin oyunculuk performansı iyinin de üstündeydi. Spoiler vermemek adına bu karaktere fazla deyinmeyeceğim. 

Dizi aksiyon ve sürükleyicilik açısından gerçekten iyi. Beklentilerinizi yüksek tutabilirsiniz. Sekiz bölüm olması diziyi çerezlik diziler arasına sokuyor; eğer işiniz yoksa bir günde bitirebilirsiniz. Zaten her bölüm sonunun sonraki bölümü merak ettirecek şekilde bitişi size bu diziyi izletiyor. Gereksiz sahne sayısı fazla değil, diyaloglar sıkıcı değil ve net, aksiyon sahneleri başarılı ve dizinin birkaç bölümü Türkiye’de geçiyor. Daha ne diyelim bayrakları asabiliriz. Jack Ryan bize göre izlemeniz gereken diziler arasındadır.

Bu arada dizinin daha 2. Sezonu çıkmadan 3. Sezon onayını aldığını da belirtmemizde fayda var. 


İzleyebileceğiniz yerler: Malum dizi siteleri