Trickster Arketipi ve Popüler Kültürden Üç Örnek

Jung'a göre Trickster karakterler hem genel dinamikleri yıkma görevini hem de birleştirme görevini üstlenebilirler.

Trickster karakterler, birere stok karakter olarak kabul edilebir olmalarının yanı sıra, genel hatları ile otoriteyi sorgulayan, insanın iç dürtülerini ve coşkularını teşvik eden, kuşku ve kaosu teşvik edip kurguya dahil eden, genellikle komik unsurlar barındıran, aptal gibi görünmelerine rağmen aslında içlerinde büyük bir bilgelik barındıran, ve son olarak asla iyi ya da kötü tarafra olmasına dair bir sınırlama olmayan kurgusal karakterler olarak değerlendirilebilir. Jung'a göre ise Trickster karakterler hem genel dinamikleri yıkma görevini hem de birleştirme görevini üstlenebilirler Bu sayede bahsedilen karakterler zaman zaman kurgunun baş kahramanı olarak da tüketicinin karşısına çıkabilir.


Popüler kültürden bu arketipe üç örnek:


Kaptan Jack Sparrow, en ünlü ve örnek olarak anlaşılması en kolay karakterlerden birisi olarak kabul edilebilir. Jack Sparrow arketipin doğası gereği mizahi özellikler üstüne kurulmuş bir karakter olmakla beraber aptallığının altında yatan bilgeliliği ve Tricksterlar'ın asıl görevi olan kavramları çatıştırmak açısından mükemmel bir örnek olarak kabul edilebilir, çünkü, izleyicinin aslında korsan olan ve normalde iyi-kötü çatışmasının kötülük tarafında olması gereken bir karakter ile bağ kurmasını sağlar.


Star Wars evreninde ise, başka pek çok Trickster olmasına rağmen, C-3PO Trickster olarak kabul edilebilir. Jack Sparrow örneği kadar olay örgüsüne bir katkısı olmasa da C-3PO tüketiciye sunduğu entelektüel veya entelektüel görünmeye çalışan yorum ve eleştirileri ayrıca fiziksel şakalar içeren sahneleri ile bazı efsanelerde veya trajedi oyunlarında gördüğümüz "comic relief" olarak isimlendirilen sahneleri yaratır.


Bugs Bunny ise arketipe verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Yine bir baş kahraman Trickster örneği olmakla beraber, karşılaştığı bütün karakterler ile çeşitli oyunlar oynayarak hem kendini hem diğer karakterleri belaya sokar ve kaos yaratır, ki bu karakterler de aynı zamanda otorite sahibi, güçlü veya herhangi bir özellik olarak Bugs Bunny'e zıt karakterler olarak izleyicinin karşısına çıkmaktadır.